Hovězí krk s omáčkou dochucený o špek a houby, které mu dodají skvělou chuť. Podáváme s rýží nebo kynutým či bramborovým knedlíkem. Hovězí maso je poslední dobou stále více oblíbené, tak proč nevyzkoušet následující recept.
Ingredience:
1 cibule
3 stroužky česneku
250 g čerstvých hub
800 g hovězí krk
sůl
pepř
celkem 2 lžíce hladké mouky
celkem 2 lžíce plnotučné hořčice
olej
1/2 lžičky drceného kmínu
1 l vývaru (nebo vody)
1 bujon (volitelné)
kousek uzeného špeku
- PŘÍLOHA:
rýže, knedlík…
Postup:
- Nakrájíme cibuli, česneky a čerstvé houby (hříbky, hlíva ústřičná…). Hovězí krk nakrájíme na větší kostky.
- Maso osolíme, opepříme, posypeme 1 lžíci hladké mouky a promícháme. Poté přidáme 1 lžíci plnotučné hořčice a ještě jednou promícháme aby se dostala na všechny kousky masa.
- Maso zprudka orestujeme na oleji.
- Poté přidáme nakrájenou cibuli a česneky, houby, drcený kmín, 1 lžíci hladké mouky, 1 lžíci plnotučné hořčice, kousek nakrájeného uzeného špeku, minutu orestujeme a zalijeme vývarem aby bylo maso potopené (nebo vodou a přidáme bujon). Vaříme pod pokličkou doměkka.
- Podáváme s knedlíkem nebo s rýží.
Tipy:
V létě použijeme lesní druhy hub jako například hříbky a v zimě můžeme koupit hlívu ústřičnou nebo žampiony v supermarketu.
Rýži vaříme až když je maso téměř měkké a pak podáváme obojí společně teplé. Rýže by se neměla vařit dopředu.
Video receptuKromě hovězího krku můžeme použít i jiné druhy masa na přípravu tohoto receptu jako například hovězí kýtu.