Poctivý silný domácí kuřecí vývar vznikne pouze pokud se dodrží určité zásady, jako je opečení masa předem a dlouhé pomalé tažení vývaru. Pokud chcete polévku která vás postaví na nohy, tak vývar je ideální volba.
Ingredience:
1 větší mrkev
1 petržel
kousek celeru
1 cibule
2 stroužky česneku
kousek pórku
kuřecí skelet na polévku
4 kuličky nového koření
10 kuliček celého pepře
1 bobkový list
1 lžička soli
olej
Postup:
- Do pekáče dáme nakrájenou mrkev, petržel, celer, překrojenou cibuli, pórek a 2 stroužky česneku, kuřecí skelet a křídla, nové koření, pepř celý, bobkový list, vše jemně pokapeme olejem a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů 20 minut.
- Po opečení maso a zeleninu přendáme do hrnce, přidáme 1 lžičku soli, zalijeme studenou vodou a dáme vařit.
- Vývar necháme pomalu pobublávat aby nevařil příliš prudce klidně 3 až 4 hodiny.
- Nakonec vyndáme z polévky maso, kosti vyhodíme a maso nakrájíme na kousky a vložíme zpět do vývaru.
- Před podáváním polévku popřípadě dosolíme. Na talíři polévku posypeme nakrájenou petrželkou.
Tipy:
Při vaření vývaru voda nesmí prudce vřít, ale pouze pobublávat. Vývar by se měl táhnout těsně pod bodem varu.
Vývary jsou pro člověka zdravé a měl by je pravidelně zařazovat do svého jídelníčku.
Video receptuČím déle se vývar táhne, tím více se z něj uvolní zdraví prospěšných látek včetně vitamínů a minerálů.