
Bez lineckého cukroví by se žádný vánoční stůl neobešel. Vyzkoušejte tradiční recept na linecké cukroví po kterém se jen zapráší během okamžiku.
Ingredience:
210 g hladké mouky
70 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
2 žloutky
1 lžíce citronové šťávy
150 g másla
marmeláda
Postup:
- TĚSTO: Smícháme 210 g hladké mouky, 70 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 1 lžíci citronové šťávy, 150 g rozpuštěného a zchladlého másla a vypracujeme těsto.
- Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme do druhého dne do ledničky.
- Druhý den na pomoučeném vále těsto rozválíme na cca 3 mm. Do těsta vykrajovátkem vykrojíme tvary.
- Vykrojené tvary přendáme na pečící papír a do poloviny vykrojíme ještě menší tvar.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 10 minut.
- Plné tvary potřeme marmeládou a přiklopíme vykrojeným tvarem.
Tipy:
Linecké cukroví můžeme na závěr ještě jemně posypat moučkovým cukrem.
Místo citronové šťávy můžeme do těsta přidat i trochu najemno nastrouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu.
Video receptuIdeální marmeláda do lineckého cukroví je například rybízová.