
Nejlepší svačinka, to jsou utopenci s kysaným zelím. Jako přílohu podáváme čerstvý chleba. Důležité je nechat je v lednici odležet několik dní.
Ingredience:
500 ml vody
250 ml octa 8%
1/2 lžičky soli
1 lžíce cukru krupice
3 bobkové listy
6 kuliček nového koření
15 celých pepřů
špekáčky
plnotučná hořčice
mletá uzená paprika
kyselá okurka
feferonka
červená cibule
kysané zelí
chléb
Postup:
- Na nálev smícháme 500 ml vody, 250 ml octa 8%, 1/2 lžičky soli, 1 lžíci cukru krupice, 3 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 15 kuliček celého pepře. Směs vaříme 10 minut a poté necháme vychladnout.
- Oloupané špekáčky nakrojíme, vnitřek potřebné plnotučnou hořčicí a posypeme mletou uzenou paprikou.
- Nakrájíme 1 kyselou okurku, 1 feferonku a 1 červenou cibuli. Nakrájenou cibulí naplníme špekáčky.
- Vše střídavě plníme do sklenice společně s kysaným zelím. Nakonec špekáčky zalijeme vychladlým nálevem, aby bylo vše potopené a dáme minimálně na 3 dny do ledničky.
Tipy:
Pokud chceme špekáčky k rychlé konzumaci, zalijeme je horkým nálevem. Ty se pak můžou jíst už druhý den.
Pokud je nakrájené kysané zelí na velké kusy, tak ho před přidáním do sklenice překrojíme.
Video receptuNěkdo přidává do utopenců například i hřebíček nebo jalovec.