Česká klasika která nikdy nezklame. To jsou bramborové šišky se zelím a uzeným masem. Kompletní recept podle kterého uvařit zvládne úplně každý. Přejeme dobrou chuť.
ZELÍ:
500 g kysaného zelí bez šťávy
30 g sádla
1 – 2 lžíce cukru krystal
1/2 lžičky celého kmínu
sůl
- UZENÉ MASO:
1 cibule
300 g uzeného masa
25 g sádla
- BRAMBOROVÉ ŠIŠKY:
750 g vařených brambor (typ C)
1 menší lžička soli
1 vejce
160 g krupice
90 g hrubé mouky
Postup:
- ZELÍ: Kysané zelí bez šťávy překrájíme na menší kousky.
- V hrnci rozpustíme 30 g sádla, přidáme překrájené zelí, 1 – 2 lžíce cukru krystal, 1/2 lžičky celého kmínu, vše důkladně promícháme a dusíme zelí pod poklicí doměkka.
- Měkké zelí popřípadě dosolíme a vaříme už jen minutu.
- UZENÉ MASO: Nakrájíme 1 cibuli nadrobno a uzené maso na kostičky.
- Na pánvi rozpustíme kousek sádla a na něm osmažíme cibuli a uzené maso aby změklo a pěkně na barvu.
- BRAMBOROVÉ ŠIŠKY: Brambory dáme do studené vody a přivedeme k varu. Vaříme doměkka. Poté necháme brambory vychladnout.
- Studené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle.
- K nastrouhaným bramborám přidáme 1 menší lžičku soli, 1 vejce, 160 g krupice, 90 g hrubé mouky a vypracujeme těsto. Těsto dáme na 30 minut do chladničky.
- Poté z těsta ručně tvarujeme šišky. Pracujeme rychle protože těsto v teple rychle řídne.
- Bramborové šišky vkládáme do vařící vody a vaříme 10 minut. Podáváme společně se zelím a uzeným masem.
Tipy:
Na talíři můžeme šišky ještě dozdobit nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.
Bramborové šišky lze použít i k masovým pokrmům místo bramborového knedlíku nebo noků.
Video receptuKromě bílého kysaného zelí můžeme samozřejmě použít i červené kysané zelí.