Bramborové šišky se zelím a uzeným masem recept

Bramborové šišky se zelím a uzeným masem
Bramborové šišky se zelím a uzeným masem


Česká klasika která nikdy nezklame. To jsou bramborové šišky se zelím a uzeným masem. Kompletní recept podle kterého uvařit zvládne úplně každý. Přejeme dobrou chuť.

ZELÍ:

  • 500 g kysaného zelí bez šťávy

  • 30 g sádla

  • 1 – 2 lžíce cukru krystal

  • 1/2 lžičky celého kmínu

  • sůl

  • UZENÉ MASO:
  • 1 cibule

  • 300 g uzeného masa

  • 25 g sádla

  • BRAMBOROVÉ ŠIŠKY:
  • 750 g vařených brambor (typ C)

  • 1 menší lžička soli

  • 1 vejce

  • 160 g krupice

  • 90 g hrubé mouky

Postup:

  • ZELÍ: Kysané zelí bez šťávy překrájíme na menší kousky.Kysané zelí recept
  • V hrnci rozpustíme 30 g sádla, přidáme překrájené zelí, 1 – 2 lžíce cukru krystal, 1/2 lžičky celého kmínu, vše důkladně promícháme a dusíme zelí pod poklicí doměkka.Dušené kysané zelí recept
  • Měkké zelí popřípadě dosolíme a vaříme už jen minutu.Zelí recept z kysaného zelí
  • UZENÉ MASO: Nakrájíme 1 cibuli nadrobno a uzené maso na kostičky.Cibule s uzeným masem recept
  • Na pánvi rozpustíme kousek sádla a na něm osmažíme cibuli a uzené maso aby změklo a pěkně na barvu.Smažené uzené maso s cibulí recept
  • BRAMBOROVÉ ŠIŠKY: Brambory dáme do studené vody a přivedeme k varu. Vaříme doměkka. Poté necháme brambory vychladnout.Vaření brambor recept
  • Studené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle.Bramborové knedlíky recept
  • K nastrouhaným bramborám přidáme 1 menší lžičku soli, 1 vejce, 160 g krupice, 90 g hrubé mouky a vypracujeme těsto. Těsto dáme na 30 minut do chladničky.Těsto na bramborové knedlíky recept
  • Poté z těsta ručně tvarujeme šišky. Pracujeme rychle protože těsto v teple rychle řídne. Bramborové šišky recept
  • Bramborové šišky vkládáme do vařící vody a vaříme 10 minut. Podáváme společně se zelím a uzeným masem.Šišky z brambor jako příloha recept

Tipy:

Na talíři můžeme šišky ještě dozdobit nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.

Bramborové šišky lze použít i k masovým pokrmům místo bramborového knedlíku nebo noků.

Kromě bílého kysaného zelí můžeme samozřejmě použít i červené kysané zelí.

Video receptu