Bramborové noky jsou jako příloha nejen k hlavním jídlům ideální. Vyzkoušejte jednoduchý rychlý recept ze kterého uděláte cca 55 – 60 noků. Záleží na tom, jak velké jednotlivé nočky uděláte.
Postup:
- Vychladlé vařené brambory nastrouháme najemno.
- Přidáme jednu menší lžičku soli, 2 vejce, 250 g hrubé mouky a důkladně vypracujeme těsto.
- Na pomoučeném vále těsto rozdělíme na 4 kusy a každý vyválíme na váleček cca 2 cm tlustý. Z něj pak nožem krájíme jednotlivé noky.
- Noky vaříme v osolené vodě cca 3 minuty, hotové noky vyplavou.
- Vařené noky scedíme a podáváme například se smaženou směsí z hub, cibulky a anglické slaniny.
Tipy:
Noky můžeme promíchat po uvaření s trochou rozpuštěného másla a dodat jim tak jemnost.
Noky vždy vaříme pozvolna aby voda příliš nevřela, jinak by se mohl nok rozpadnout.
Video receptuPokud nám noky od oběda zůstanou, stačí je dát do mrazáky a tam vydrží bez problémů i několik měsíců.