Bramborové noky jsou ideální příloha a se slaninou a houbami chutnají doslova skvěle. Příprava noků není tak složitá jak si lidé myslí. Recept na cca 55 – 60 noků vyzkoušejte a budete mile překvapeni. Noky navíc můžete přidávat jako přílohu k hlavním chodům.
Ingredience:
1 velká cibule
200 g anglické slaniny vcelku
300 g balení hlívy ústřičné
olej
1/2 lžičky drceného kmínu
pepř
1 lžíce sójové omáčky
sůl
- NOKY:
600 g vařených brambor
250 g hrubé mouky
2 vejce
sůl
Postup:
- Nakrájíme cibuli nadrobno, anglickou slaninu na kostičky, a hlívu ústřičnou (použijeme pouze horní měkké části houby).
- Vše společně orestujeme na pánvi na oleji. Přidáme 1/2 lžičky drceného kmínu, trochu pepře, když je houba měkká tak přidáme 1 lžíci sójové omáčky a směs dosolíme. Smažíme už jen minutu.
- NOKY: Vychladlé vařené brambory nastrouháme najemno.
- Přidáme jednu menší lžičku soli, 2 vejce, 250 g hrubé mouky a důkladně vypracujeme těsto.
- Na pomoučeném vále těsto rozdělíme na 4 kusy a každý vyválíme na váleček cca 2 cm tlustý. Z něj pak nožem krájíme jednotlivé noky.
- Noky vaříme v osolené vodě cca 3 minuty, hotové noky vyplavou.
- Vařené noky scedíme a podáváme společně se směsí z hub a anglické slaniny.
Tipy:
Z připraveného těsta je celkem cca 55 – 60 noků, podle velikosti.
Kromě hlívy ústřičné můžeme do směsi přidat jakékoliv druhy čerstvých jedlých hub.
Video receptuSpodní tvrdé části hlívy ústřičné použijeme například pod maso nebo do guláše.