Lahodná krémová celerová polévka podávaná s uzeným masem orestovaným na másle. Ideální způsob jak zpracovat velké množství celeru vypěstovaného na Vaší zahrádce. Celer je velice zdravý a člověk by ho měl pravidelně konzumovat.
Ingredience:
1 cibule
600 g celeru
1 brambor
máslo
2 stroužky česneku
1 litr vývaru (zeleninový, kuřecí…)
pepř
1/2 lžičky sušeného tymiánu
200 g smetany ke šlehání
220 g uzeného masa
Postup:
- Uzené maso nakrájíme na kostičky.
- Na pánvi rozpustíme kousek másla a na něm orestujeme uzené maso doměkka.
- POLÉVKA: Nakrájíme cibuli nadrobno. Celer a brambor nakrájíme na kostky.
- V hrnci rozpustíme kousek másla a na něm zesklovatíme cibuli.
- Přidáme 2 stroužky česneku, nakrájený celer a brambor a ještě minutu restujeme.
- Poté přilijeme vývar, polévku opepříme, přidáme 1/2 lžičky sušeného tymiánu, přivedeme k varu a vaříme 25 minut celer doměkka.
- Když je celer měkký, polévku rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Vmícháme 200 g smetany ke šlehání, popřípadě polévku dosolíme a můžeme podávat společně s uzeným masem.
Tipy:
Na talíři polévku dozdobíme nakrájenou listovou petrželkou nebo libečkem.
Vyzkoušejte také recept na skvělé celerové chipsy.
Video receptuCeler prospívá cévám, snižuje cholesterol a podporuje funkci žaludku. Navíc zbavuje tělo škodlivin a pomáhá při zácpě.