Čalamáda ze zelí recept

Čalamáda ze zelí recept
Čalamáda ze zelí recept


Zelná sladkokyselá pikantní čalamáda, která se hodí nejen jako příloha například k masovým pokrmům ale třeba i jako zeleninová složka do baget.

Ingredience:

  • 800 g zelí bez košťálu

  • 200 g cibule

  • 1 kapie

  • 220 g mrkve

  • 40 g křenu

  • 160 g cukr krystal

  • 160 ml octa (8%)

  • 80 ml slunečnicového oleje

  • 30 g soli

  • 2 lžičky hořčičného semínka

  • mletý pepř

Postup:

  • Zelí bez košťálu nakrájíme nebo nastrouháme na tenké nudličky.Čerstvé zelí nakládané do sklenic recept
  • Cibule nakrájíme na půlkolečka.Cibulový salát recept
  • Kapii také nakrájíme na tenké nudličky.Kapiový salát recept
  • Nastrouháme mrkve na hrubém struhadle.Mrkvový salát recept
  • Nastrouháme křen na jemném struhadle.Křenová čalamáda se zelím recept
  • Vše promícháme a přidáme 160 g cukru krystal, 160 ml octa, 80 ml slunečnicového oleje, 30 g soli, 2 lžičky hořčičného semínka, trochu mletého pepře a vše ještě jednou důkladně promícháme a necháme 1 hodinu pustit šťávu.Zelný salát s kapií a křenem recept
  • Zelí upěchujeme i se šťávou do sklenic.Sterilované zelí recept
  • U sklenic důkladně dotáhneme víčka a zavařujeme těsně pod bodem varu 20 minut.Zavařené zelí do sklenic recept
  • Poté necháme čalamády vychladnout a skladujeme v chladu.Zelí do sklenic s křenem recept

Tipy:

Pokud připravujete zelné saláty často, je dobré si pořídit multifunkční kráječ a krouhač zeleniny a usnadnit si tak práci.

Zelný salát to je ideální způsob jak doplnit tělu vitamíny a to především v zimních měsících.

Vyzkoušejte také recept na křimický salát nebo na salát z pečeného zelí.

Video receptu