Zelná sladkokyselá pikantní čalamáda, která se hodí nejen jako příloha například k masovým pokrmům ale třeba i jako zeleninová složka do baget.
Ingredience:
800 g zelí bez košťálu
200 g cibule
1 kapie
220 g mrkve
40 g křenu
160 g cukr krystal
160 ml octa (8%)
80 ml slunečnicového oleje
30 g soli
2 lžičky hořčičného semínka
mletý pepř
Postup:
- Zelí bez košťálu nakrájíme nebo nastrouháme na tenké nudličky.
- Cibule nakrájíme na půlkolečka.
- Kapii také nakrájíme na tenké nudličky.
- Nastrouháme mrkve na hrubém struhadle.
- Nastrouháme křen na jemném struhadle.
- Vše promícháme a přidáme 160 g cukru krystal, 160 ml octa, 80 ml slunečnicového oleje, 30 g soli, 2 lžičky hořčičného semínka, trochu mletého pepře a vše ještě jednou důkladně promícháme a necháme 1 hodinu pustit šťávu.
- Zelí upěchujeme i se šťávou do sklenic.
- U sklenic důkladně dotáhneme víčka a zavařujeme těsně pod bodem varu 20 minut.
- Poté necháme čalamády vychladnout a skladujeme v chladu.
Tipy:
Pokud připravujete zelné saláty často, je dobré si pořídit multifunkční kráječ a krouhač zeleniny a usnadnit si tak práci.
Zelný salát to je ideální způsob jak doplnit tělu vitamíny a to především v zimních měsících.
Video receptuVyzkoušejte také recept na křimický salát nebo na salát z pečeného zelí.