Jedna z největších českých klasik. To je recept na pečený vepřový bůček a k tomu houskový knedlík a dušené kysané přílohové zelí. I když to samozřejmě není dietní pokrm, tak jednou za čas proč ne. Pokrm ideální na nedělní oběd.
Ingredience:
1 cibule
3 stroužky česneku
1 kg bůčku
sůl
kmín celý
- ZELÍ:
2 menší cibule
1 kg kysaného zelí
olej
1 – 2 lžíce cukru krystal
1/2 lžičky celého kmínu
1 bobkový list
5 kuliček nového koření
voda na podlití
Postup:
- Do pekáčku dáme 2 nakrájené cibule na větší kousky a 3 stroužky česneku nakrájené na plátky. Na bůčku nakrojíme kůži do kříže, bůček osolíme, opepříme a položíme na cibuli kůží dolů.
- Podlijeme skleničkou vody a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů 1 hodinu.
- Poté maso otočíme kůží nahoru a dopékáme ještě cca 1 hodinu na 180 stupňů.
- Několikrát během pečení maso polijeme výpekem a neustále hlídáme aby se nevyvařila voda. Bůček je hotov.
- ZELÍ: 2 menší cibule nakrájíme nadrobno a zelí překrájíme na menší kousky.
- Cibuli orestujeme na oleji.
- Poté přidáme překrájené zelí, 1 – 2 lžíce cukru krystal, 1/2 lžičky celého kmínu, 1 bobkový list, 5 kuliček nového koření, podlijeme vodou a dusíme za občasného míchání pod poklicí 30 minut. Poté zelí popřípadě podle jeho kyselosti můžeme ještě dosladit. Zelí je hotové.
- Ihned podáváme společně po dovaření zelí a masa s knedlíkem.
Kynuté přílohové knedlíky recept nebo zkuste Bramborový knedlík recept .
Tipy:
Zelí má každý rád jinak sladké a kyselé a proto je poměr surovin v receptu pouze přibližný.
Kromě vepřového bůčku, můžeme samozřejmě ke knedlíkům a zelí podávat například pečenou krkovici nebo plec.
Video receptuZelí nemusíme použít jen bílé, ale klidně i červené. To se vaří o trochu sladší než bílé.