Knedlo vepřo zelo s pečeným bůčkem recept

Knedlo vepřo zelo s pečeným bůčkem recept
Knedlo vepřo zelo s pečeným bůčkem recept


Jedna z největších českých klasik. To je recept na pečený vepřový bůček a k tomu houskový knedlík a dušené kysané přílohové zelí. I když to samozřejmě není dietní pokrm, tak jednou za čas proč ne. Pokrm ideální na nedělní oběd.

Ingredience:

  • 1 cibule

  • 3 stroužky česneku

  • 1 kg bůčku

  • sůl

  • kmín celý

  • ZELÍ:
  • 2 menší cibule

  • 1 kg kysaného zelí

  • olej

  • 1 – 2 lžíce cukru krystal

  • 1/2 lžičky celého kmínu

  • 1 bobkový list

  • 5 kuliček nového koření

  • voda na podlití

Postup:

  • Do pekáčku dáme 2 nakrájené cibule na větší kousky a 3 stroužky česneku nakrájené na plátky. Na bůčku nakrojíme kůži do kříže, bůček osolíme, opepříme a položíme na cibuli kůží dolů.Bůček na cibuli recept
  • Podlijeme skleničkou vody a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů 1 hodinu.
  • Poté maso otočíme kůží nahoru a dopékáme ještě cca 1 hodinu na 180 stupňů.
    Pečení bůčku
  • Několikrát během pečení maso polijeme výpekem a neustále hlídáme aby se nevyvařila voda. Bůček je hotov.Pečený lahodný bůček
  • ZELÍ: 2 menší cibule nakrájíme nadrobno a zelí překrájíme na menší kousky.Cibule se zelím
  • Cibuli orestujeme na oleji.Restování cibule
  • Poté přidáme překrájené zelí, 1 – 2 lžíce cukru krystal, 1/2 lžičky celého kmínu, 1 bobkový list, 5 kuliček nového koření, podlijeme vodou a dusíme za občasného míchání pod poklicí 30 minut. Poté zelí popřípadě podle jeho kyselosti můžeme ještě dosladit. Zelí je hotové.Přílohové kysané zelí
  • Ihned podáváme společně po dovaření zelí a masa s knedlíkem.
    Kynuté přílohové knedlíky recept nebo zkuste Bramborový knedlík recept .
    Knedlo vepřo zelo

Tipy:

Zelí má každý rád jinak sladké a kyselé a proto je poměr surovin v receptu pouze přibližný.

Kromě vepřového bůčku, můžeme samozřejmě ke knedlíkům a zelí podávat například pečenou krkovici nebo plec.

Zelí nemusíme použít jen bílé, ale klidně i červené. To se vaří o trochu sladší než bílé.

Video receptu