
Netradiční kedlubnová polévka s šunkovými knedlíčky. Budete velice příjemně překvapeni jak chutná. Dobře zasytí a díky smetaně je krásně jemná a krémová. Určitě ji nebudete vařit naposledy.
KNEDLÍČKY (15 KS):
100 g šunky
1 menší cibule
máslo
1 vejce
100 g hrubé mouky
100 g strouhanky
1/2 lžičky soli
pepř
125 ml studené vody
- POLÉVKA:
máslo
1 cibule
500 g oloupaných kedluben
1 lžíce hladké mouky
1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
pepř
sůl
200 g smetany na vaření
Postup:
- KNEDLÍČKY: Plátkovou šunku nakrájíme na malé kostičky a cibuli nadrobno.
- Šunku a cibuli krátce osmažíme na másle a poté necháme vychladnout.
- Ke studené směsi šunky a cibule přidáme 1 vejce, 100 g hrubé mouky, 100 g strouhanky, sůl, pepř, 125 ml studené vody a vše důkladně promícháme. Poté necháme směs 15 minut odpočinout.
- Z těsta tvarujeme ručně knedlíčky velikosti vlašského ořechu.
- POLÉVKA: Nakrájíme 1 cibuli nadrobno.
- Oloupané kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle.
- Cibuli orestujeme na másle.
- Pak přidáme nastrouhané kedlubny a ještě minutu restujeme. Poté přidáme 1 lžíci hladké mouky a ještě minutu restujeme a nakonec zalijeme vývarem. Polévku opepříme, přivedeme k varu a vaříme kedlubny 10 minut.
- Poté přidáme knedlíčky a vaříme ještě 5 minut. Nakonec přidáme smetanu a vaříme ještě 2 minuty.
- Při podávání knedlíčky posypeme sekanou petrželkou.
Ingredience v receptu vystačí na cca 15 knedlíčků velikosti vlašského ořechu.
Příště můžete zkusit tuto polévku místo z kedlubny uvařit z celeru. Celer polévce dodá také zajímavou chuť.
Video receptuDo polévky můžeme nakrájet i malé mladé listy z kedlubnu. Ty totiž obsahují ještě více vitamínů a minerálů než samotné bulvy.