Bramborový knedlík recept

Bramborový knedlík recept
Bramborový knedlík recept


Recept na rychlý jednoduchý bramborový knedlík který se zaručeně povede. Na tento druh knedlíku je lepší když jsou brambory uvařené den dopředu. S těstem se pak mnohem lépe pracuje a mají lepší konzistenci.

Ingredience:

  • 500 g vařených studených brambor (varný typ C)

  • 300 g hrubé mouky

  • 3 lžíce mléka

  • 1 vejce

  • 1 lžička soli

Postup:

  • 500 g vařených studených brambor oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. K nastrouhaným bramborám přidáme 300 g hrubé mouky, 3 lžíce mléka, 1 vejce a sůl. Ručně důkladně vypracujeme v těsto.
  • Na pomoučeném vále těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme dvě šišky bramborového knedlíku. Knedlíky mají mít v průměru okolo 5 cm. Pokud je těsto příliš řídké přidáme ještě trochu mouky. Záleží na konzistenci koupených brambor.
    Válení knedlíků
  • Knedlíky pozvolna vaříme v osolené vodě přibližně 20 minut.
    Vaření bramborového knedlíku
  • Po vyndání knedlíky ihned podáváme nakrájené jako přílohu například k masu.
    Krájení bramborového knedlíku

Tipy:

Nikdy nevaříme bramborový knedlík z čerstvé uvařených brambor. Ideální jsou brambory uvařené den předem.

Bramborové knedlíky jsou vynikající příloha k masu, špenátu, zelí, nebo i určitým druhům omáček.

Na bramborové knedlíky se nejlépe hodí varný typ C. V případě nouze i varný typ B.

Video receptu