Bramborový knedlík recept

Bramborový knedlík recept



Recept na rychlý jednoduchý bramborový knedlík který se zaručeně povede. Na tento druh knedlíku je lepší když jsou brambory uvařené den dopředu. S těstem se pak mnohem lépe pracuje a mají lepší konzistenci.

Ingredience:

  • 500 g vařených studených brambor (varný typ C)

  • 300 g hrubé mouky

  • 3 lžíce mléka

  • 1 vejce

  • 1 lžička soli

Postup:

  • 500 g vařených studených brambor oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. K nastrouhaným bramborám přidáme 300 g hrubé mouky, 3 lžíce mléka, 1 vejce a sůl. Ručně důkladně vypracujeme v těsto.
  • Na pomoučeném vále těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme dvě šišky bramborového knedlíku. Knedlíky mají mít v průměru okolo 5 cm. Pokud je těsto příliš řídké přidáme ještě trochu mouky. Záleží na konzistenci koupených brambor.
    Válení knedlíků
  • Knedlíky pozvolna vaříme v osolené vodě přibližně 20 minut.
    Vaření bramborového knedlíku
  • Po vyndání knedlíky ihned podáváme nakrájené jako přílohu například k masu.
    Krájení bramborového knedlíku

Tipy:

Nikdy nevaříme bramborový knedlík z čerstvé uvařených brambor. Ideální jsou brambory uvařené den předem.

Bramborové knedlíky jsou vynikající příloha k masu, špenátu, zelí, nebo i určitým druhům omáček.

Na bramborové knedlíky se nejlépe hodí varný typ C. V případě nouze i varný typ B.

Video receptu