Recept na rychlý jednoduchý bramborový knedlík který se zaručeně povede. Na tento druh knedlíku je lepší když jsou brambory uvařené den dopředu. S těstem se pak mnohem lépe pracuje a mají lepší konzistenci.
Ingredience:
500 g vařených studených brambor (varný typ C)
300 g hrubé mouky
3 lžíce mléka
1 vejce
1 lžička soli
Postup:
- 500 g vařených studených brambor oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. K nastrouhaným bramborám přidáme 300 g hrubé mouky, 3 lžíce mléka, 1 vejce a sůl. Ručně důkladně vypracujeme v těsto.
- Na pomoučeném vále těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme dvě šišky bramborového knedlíku. Knedlíky mají mít v průměru okolo 5 cm. Pokud je těsto příliš řídké přidáme ještě trochu mouky. Záleží na konzistenci koupených brambor.
- Knedlíky pozvolna vaříme v osolené vodě přibližně 20 minut.
- Po vyndání knedlíky ihned podáváme nakrájené jako přílohu například k masu.
Tipy:
Nikdy nevaříme bramborový knedlík z čerstvé uvařených brambor. Ideální jsou brambory uvařené den předem.
Bramborové knedlíky jsou vynikající příloha k masu, špenátu, zelí, nebo i určitým druhům omáček.
Video receptuNa bramborové knedlíky se nejlépe hodí varný typ C. V případě nouze i varný typ B.