Americké brambory je vynikající příloha k jídlu například ke špízům nebo jiným masovým specialitám. Z nových brambor je můžeme vařit se slupkou. Děti toto jídlo milují i jen tak, třeba s tatarkou nebo kečupem.
Postup:
- Syrové brambory oškrábeme, opláchneme v čisté vodě a osušíme utěrkou.
- Z brambor krájíme nožem měsíčky přibližně všechny stejně velké. Díky tomu se všechny v troubě propečou za stejnou dobu.
- Nakrájené měsíčky dáme na plech s pečícím papírem. Nesmí se jednotlivé kousky dotýkat. Jen zlehka je zakápneme olejem, osolíme, posypeme mletým nebo celým kmínem a pečeme je v předehřáté troubě na 220 stupňů asi 30 minut.
- Hotové americké brambory podáváme jako přílohu k hlavnímu jídlu, nebo jen tak samotné například s kečupem nebo tatarskou omáčkou.
Tipy:
Americké brambory jsou zdravější alternativa smažených hranolků.
Při pečení amerických brambor v troubě použijeme jen minimum tuku oproti přípravě na pánvi.
Video receptuNa americké brambory můžeme dokonce v obchodě koupit i speciální namíchané koření.