Uvařit sypkou rýži není složité jak se může na první pohled zdát. Pokud dodržíte následující postup, určitě se vám rýže také povede. Jednoduchý recept na sypkou rýži která se hodí nejen jako příloha, ale například i do rizota.
Postup:
- Rýži si připravíme v poměru 1 díl rýže na 2,5 dílu vařící vody. Na odměření použijeme například hrnek.
- Suchou nepropláchnutou rýži dvě minuty osmažíme na lžíci oleje (nemusí ho být moc), hlavně pozor ať se rýže nepřipálí.
- Poté rýži zalijeme vařící vodou (pozor bude to prskat a valit se horká pára).
- Osolíme, a až začne voda vařit, ztlumíme plamen (voda musí jen mírně bublat a NE vařit hodně) a přikryjeme pokličkou a vaříme bez odkrytí 17 – 20 minut podle návodu na obalu rýže.
- Po uvaření rýži ihned podáváme. Je krásně sypká a nelepí se.
Tipy:
Díky tomu, že suchou rýži předem pár minut pomalu osmahneme na oleji (max. 1 lžíce oleje), nebude se po uvaření rýže lepit.
Každý druh rýže se vaří jinou dobu a je vždy důležité se řídit předepsanou dobou varu na obalu.
Video receptuNeloupaná rýže je mnohem zdravější než loupaná. Zachová si totiž řadu cenných látek, které se vymíláním a broušením rýže vytrácejí.