Sypká rýže vaření

Sypká rýže jednoduchý recept

Uvařit sypkou rýži není složité jak se může na první pohled zdát. Pokud dodržíte následující postup, určitě se vám rýže také povede.

Ingredience:

  • 1 díl rýže

  • 2,5 dílu vody

  • lžíce oleje

Postup:

  • Rýži si připravíme v poměru 1 díl rýže na 2,5 dílu horké vody. Na odměření použijeme například hrnek.odměření rýže
  • Suchou nepropláchnutou rýži dvě minuty osmažíme na lžíci oleje (nemusí ho být moc), hlavně pozor ať se rýže nepřipálí.
    Smažení rýže
  • Poté rýži zalijeme vařící vodou (pozor bude to prskat a valit se horká pára).
    Zalití rýže vodou
  • Osolíme, a až začne voda vařit, ztlumíme plamen (voda musí jen mírně bublat a NE vařit hodně) a přikryjeme pokličkou a vaříme bez odkrytí 17 – 20 minut podle návodu na obalu rýže.
    Rýže pod pokličkou
  • Po uvaření rýži ihned podáváme. Je krásně sypká a nelepí se.
    Servírování rýže

Tipy:

Díky tomu, že suchou rýži předem pár minut pomalu osmahneme na oleji (max. 1 lžíce oleje), nebude se po uvaření rýže lepit.

Každý druh rýže se vaří jinou dobu a je vždy důležité se řídit předepsanou dobou varu na obalu. Některé druhy rýže se vaří 15 minut, ale některé také 45 minut.

Neloupaná rýže je mnohem zdravější než loupaná. Zachová si totiž řadu cenných látek, které se vymíláním a broušením rýže vytrácejí.