Myslivecké lahodné pečené karbanátky se nesmaží jako klasické karbanátky na pánvi na oleji, ale pečou se v pekáčku v troubě na houbách. V kombinaci s bramborem získáte vynikající oběd. Alternativa klasických karbanátků která určitě stojí za vyzkoušení.
Ingredience:
500 g mleté maso mix
3 stroužky prolisovaného česneku
1 lžička soli
pepř
1 lžíce plnotučné hořčice
1 vejce
2 lžíce strouhanky
1 cibule
1 rajče
houby žampiony, hlívu ústřičnou…
2 bobkové listy
4 kuličky jalovce nebo nového koření
kmín celý
1 lžička sójové omáčky
Postup:
- Důkladně promícháme 500 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo mix), 3 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžičku soli, pepř, 1 lžíci plnotučné hořčice, 1 vejce a 2 lžíce strouhanky. Po promíchání z masa tvarujeme karbanátky.
- Do pekáčku nalijeme sklenici studené vody, přidáme nakrájenou cibuli a nakrájené rajče, nakrájené žampiony nebo jiné čerstvé houby na plátky, 2 bobkové listy a 4 kuličky jalovce, špetku kmínu a 1 lžičku sójové omáčky. Zelenina by měla být potopená vodou a na ní dáme karbanátky.
- Pečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů asi 65 minut a pravidelně kontrolujeme aby se nevyvařila voda. Podáváme s vařeným bramborem posypaným sekanou petrželkou.
Tipy:
Pečené karbanátky v troubě jsou mnohem méně mastnější než smažené na tuku na pánvi.
Do receptu můžeme použít buď čerstvé houby krájené na plátky a nebo sušené houby které předem namočíme ve vodě před vařením na několik hodin.
Video receptuKarbanátky je nejlepší dělat z mixu hovězího a vepřového masa, chuťově je to tak zajímavější.