Zavařené vepřové maso ve vlastní šťávě recept

Zavařené vepřové maso ve vlastní šťávě recept
Zavařené vepřové maso ve vlastní šťávě recept


Domácí zavařené vepřové maso ve vlastní šťávě ve sklenici, je mnohem lepší než to kupované v plechovce. Má lepší chuť a barvu. Pokud použijeme vhodnou kombinaci masa, vytvoří se i lahodný a velice chutný rosol. Tento recept nikdy nezklame a můžete tak uchovat ve skle čerstvé maso které zrovna nespotřebujete při vření.

Ingredience:

  • libový vepřový bůček (nebo tučnější + plecko 50:50)

  • sůl

  • pepř

  • kmín drcený

  • voda

Postup:

  • Vepřové maso nakrájíme na kostky cca 2 x 2 cm. Přidáme sůl, drcený kmín a pepř, jako když kořeníme maso na pečení a důkladně promícháme.
    Kořenění masa
  • Maso plníme do sklenic 2 cm pod okraj. Nakonec do každé sklenice přidáme 2 lžíce studené vody. Důkladně otřeme hrdla a dotáhneme pevně víčka.
    Plnění sklenic masem
  • Dáme do hrnce na utěrku a zalijeme studenou vodou až po víčka. Pečlivě dotažené sklenice zavařujeme při teplotě 100 stupňů 2 hodiny. Poté sklenice vyjmeme a necháme zchladnout. Za 24 hodin procesu zopakujeme a tentokrát zavařujeme při teplotě 100 stupňů 1 hodinu. Nakonec sklenice vyndáme a necháme zchladnout. NEOTÁČÍME víčkem dolů. Po vychladnutí skladujeme v chladničce. V domácích podmínkách je nutné masové potraviny sterilovat 2x s časovým odstupem. Jedině tak se zničí veškeré bakterie, spory i případný botulotoxin.
    Zavařování masaZavařené maso

Tipy:

Domácí zavařené vepřové maso ve vlastní šťávě používáme například do jednoduchého rizota, nebo na chleba s cibulí a česnekem.

Domácí zavařené maso neobsahuje žádná barviva ani konzervanty. Díky tomu tuto metodu uchování masa využívá stále více lidí.

Sklenice musí být sterilní a víčka neporušená a pěkně těsnit.

Video receptu