
Domácí zavařené vepřové maso ve vlastní šťávě ve sklenici, je mnohem lepší než to kupované v plechovce. Má lepší chuť a barvu. Pokud použijeme vhodnou kombinaci masa, vytvoří se i lahodný a velice chutný rosol. Tento recept nikdy nezklame a můžete tak uchovat ve skle čerstvé maso které zrovna nespotřebujete při vření.
Postup:
- Vepřové maso nakrájíme na kostky cca 2 x 2 cm. Přidáme sůl, drcený kmín a pepř, jako když kořeníme maso na pečení a důkladně promícháme.
- Maso plníme do sklenic 2 cm pod okraj. Nakonec do každé sklenice přidáme 2 lžíce studené vody. Důkladně otřeme hrdla a dotáhneme pevně víčka.
- Dáme do hrnce na utěrku a zalijeme studenou vodou až po víčka. Pečlivě dotažené sklenice zavařujeme při teplotě 100 stupňů 2 hodiny. Poté sklenice vyjmeme a necháme zchladnout. Za 24 hodin procesu zopakujeme a tentokrát zavařujeme při teplotě 100 stupňů 1 hodinu. Nakonec sklenice vyndáme a necháme zchladnout. NEOTÁČÍME víčkem dolů. Po vychladnutí skladujeme v chladničce. V domácích podmínkách je nutné masové potraviny sterilovat 2x s časovým odstupem. Jedině tak se zničí veškeré bakterie, spory i případný botulotoxin.
Tipy:
Domácí zavařené vepřové maso ve vlastní šťávě používáme například do jednoduchého rizota, nebo na chleba s cibulí a česnekem.
Domácí zavařené maso neobsahuje žádná barviva ani konzervanty. Díky tomu tuto metodu uchování masa využívá stále více lidí.
Video receptuSklenice musí být sterilní a víčka neporušená a pěkně těsnit.