Staročeská cibulačka s krutony recept

Staročeská cibulačka s krutony recept
Staročeská cibulačka s krutony recept


Staročeská cibulačka se vaří bez vína a servíruje se s chlebovými krutony. Cibule a koření dodá polévce dostatek chuti i bez vína. Jedná se o klasický staročeský recept, který se vařil hlavně v dřívějších dobách.

Ingredience krutony:

  • 2 krajíce chleba

  • máslo

  • sůl

  • 1 prolisovaný stroužek česneku

  • INGREDIENCE POLÉVKA:
  • 400 g cibule

  • olej

  • 1 lžíce hladké mouky

  • 750 ml vývaru

  • 1 bobkový list

  • 3 kuličky nového koření

  • mletý pepř

  • 1/2 lžičky drceného kmínu

  • sůl

Postup:

  • Chleba nakrájíme na kostičky.Krájení chleba na krutony
  • Chleba osmažíme na rozpuštěném másle na pánvi a ke konci přidáme trochu soli a prolisovaný česnek a smažíme už jen půl minuty.Chlebové krutony do polévky
  • Nakrájíme 400 g cibule nadrobno.Cibule do cibulové polévky
  • Cibuli osmažíme na oleji, ale ne úplně do tmavé barvy.Základ na cibulovou polévku
  • Poté přidáme 1 lžíci hladké mouky, krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Přidáme 1 bobkový list a 3 nové koření, trochu mletého pepře, 1/2 lžičky drceného kmínu a od bodu varu vaříme 15 minut.Cibulová polévka recept
  • Po patnácti minutách vaření polévku popřípadě dosolíme a můžeme podávat společně s krutony.Cibulačka s krutony recept

Tipy:

Někdo přidává do cibulačky ještě sýr. Ne každému ale chuť rozteklého sýra v polévce chutná.

Polévku s chlebovými krutony při servírování posypeme nakrájenou petrželkou.

Do cibulačky někdo přidává i trochu tymiánu. To už je na každém jakou variantu dochucení polévky zvolí.

Video receptu