Staročeská cibulačka se vaří bez vína a servíruje se s chlebovými krutony. Cibule a koření dodá polévce dostatek chuti i bez vína. Jedná se o klasický staročeský recept, který se vařil hlavně v dřívějších dobách.
Ingredience krutony:
2 krajíce chleba
máslo
sůl
1 prolisovaný stroužek česneku
- INGREDIENCE POLÉVKA:
400 g cibule
olej
1 lžíce hladké mouky
750 ml vývaru
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
mletý pepř
1/2 lžičky drceného kmínu
sůl
Postup:
- Chleba nakrájíme na kostičky.
- Chleba osmažíme na rozpuštěném másle na pánvi a ke konci přidáme trochu soli a prolisovaný česnek a smažíme už jen půl minuty.
- Nakrájíme 400 g cibule nadrobno.
- Cibuli osmažíme na oleji, ale ne úplně do tmavé barvy.
- Poté přidáme 1 lžíci hladké mouky, krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Přidáme 1 bobkový list a 3 nové koření, trochu mletého pepře, 1/2 lžičky drceného kmínu a od bodu varu vaříme 15 minut.
- Po patnácti minutách vaření polévku popřípadě dosolíme a můžeme podávat společně s krutony.
Tipy:
Někdo přidává do cibulačky ještě sýr. Ne každému ale chuť rozteklého sýra v polévce chutná.
Polévku s chlebovými krutony při servírování posypeme nakrájenou petrželkou.
Video receptuDo cibulačky někdo přidává i trochu tymiánu. To už je na každém jakou variantu dochucení polévky zvolí.