
Prošpikovaná vepřová kýta pečená v troubě se špekovou omáčkou je recept který podáváme s knedlíkem. Ideálně s karlovarským nebo kynutým houskovým knedlíkem. Tu chuť omáčky si prostě zamilujete.
Ingredience:
1 cibule
4 stroužky česneku
1/2 lžičky drceného kmínu
1 bujon
2 bobkové listy
5 kuliček jalovce
1 lžíce plnotučné hořčice
špek
1 kyselá okurka
750 g vepřová kýta
sůl
pepř
Postup:
- Nakrájíme cibuli nadrobno, 4 stroužky česneku na plátky a kyselou okurku na kostičky. Vše přendáme do pekáčku a přidáme 1/2 lžičky drceného kmínu, 1 masový bujón, 2 bobkové listy, 5 kuliček jalovce, 1 lžíci plnotučné hořčice a kousek nakrájeného uzeného špeku. Do vepřové kýty uděláme zářezy nožem, do kterých vsuneme hranolky špeku.
- Maso ze všech stran osolíme opepříme a položíme na zeleninu. Podlijeme vodou a pečeme přikryté víkem v předehřáté troubě na 175 stupňů cca 3 hodiny. Během pečení kontrolujeme aby se voda nevyvařila.
- Po upečení dáme maso stranou a vyndáme z omáčky koření (bobkové listy, jalovce).
- Horkou omáčku bez koření rozmixujeme a maso nakrájíme na plátky.
- Maso omáčku podáváme s knedlíkem.
Tipy:
Jako přílohu můžeme zvolit karlovarský nebo houskový kynutý knedlík. Lze ale použít například i těstoviny.
Když maso správně prošpikujeme, bude méně vysušené a bude chutnější.
Video receptuMaso půjde mnohem lépe prošpikovat, když dáme předem nakrájený špek do mrazáku.