Vepřová kýta na špekové omáčce recept

Vepřové kýta na špekové omáčce recept
Vepřové kýta na špekové omáčce recept


Prošpikovaná vepřová kýta pečená v troubě se špekovou omáčkou je recept který podáváme s knedlíkem. Ideálně s karlovarským nebo kynutým houskovým knedlíkem. Tu chuť omáčky si prostě zamilujete.

Ingredience:

  • 1 cibule

  • 4 stroužky česneku

  • 1/2 lžičky drceného kmínu

  • 1 bujon

  • 2 bobkové listy

  • 5 kuliček jalovce

  • 1 lžíce plnotučné hořčice

  • špek

  • 1 kyselá okurka

  • 750 g vepřová kýta

  • sůl

  • pepř

Postup:

  • Nakrájíme cibuli nadrobno, 4 stroužky česneku na plátky a kyselou okurku na kostičky. Vše přendáme do pekáčku a přidáme 1/2 lžičky drceného kmínu, 1 masový bujón, 2 bobkové listy, 5 kuliček jalovce, 1 lžíci plnotučné hořčice a kousek nakrájeného uzeného špeku. Do vepřové kýty uděláme zářezy nožem, do kterých vsuneme hranolky špeku.Špikování masa
  • Maso ze všech stran osolíme opepříme a položíme na zeleninu. Podlijeme vodou a pečeme přikryté víkem v předehřáté troubě na 175 stupňů cca 3 hodiny. Během pečení kontrolujeme aby se voda nevyvařila.Pečená kýta na zelenině
  • Po upečení dáme maso stranou a vyndáme z omáčky koření (bobkové listy, jalovce).Omáčka na koření
  • Horkou omáčku bez koření rozmixujeme a maso nakrájíme na plátky.Mixovaná omáčka s masem
  • Maso omáčku podáváme s knedlíkem.Maso s knedlíkem a omáčkou

Tipy:

Jako přílohu můžeme zvolit karlovarský nebo houskový kynutý knedlík. Lze ale použít například i těstoviny.

Když maso správně prošpikujeme, bude méně vysušené a bude chutnější.

Maso půjde mnohem lépe prošpikovat, když dáme předem nakrájený špek do mrazáku.

Video receptu