Zkuste červenou čočku místo klasické čočky a budete mile překvapeni jak lahodně chutná. Červená čočka je jemnější a má trochu jinou chuť. Hlavní výhrou červené čočky je, že se nemusí předem namáčet.
Ingredience:
1 stroužek česneku
1 cibule
5 nožiček párků
olej
1 lžíce hladké mouky
600 ml vody
250 g červené čočky
sůl
pepř
2 – 3 lžíce octa (podle chuti)
vejce
kyselá okurka
Postup:
- Nakrájíme cibuli a česnek nadrobno. Do párků uděláme šikmé zářezy.
- Cibuli zesklovatíme na oleji, poté přidáme česnek, 1 lžíci hladké mouky, chvíli osmažíme a zalijeme vodou. Přidáme propláchnutou červenou čočku, přivedeme k varu a vaříme 20 minut.
- Když je čočka měkká a voda se téměř vyvařila, tak ji osolíme, opepříme a přidáme 2 až 3 lžíce octa podle chuti a vaříme už jen minutu až dvě.
- Párky pozvolna osmažíme na oleji. Jelikož jsou naříznuté tak neprasknou a krásně se opečou.
- Nakonec na pánvi na oleji osmažíme vejce které během smažení osolíme.
- Podáváme společně čočku s párkem a vajíčkem. Jako ozdobu můžeme použít nakrájenou petrželku a jako přílohu kyselou okurku.
Tipy:
Čočka je jako všechny luštěniny velice zdravá a člověk by ji měl pravidelně konzumovat. Proto ji neváhejte zařadit do svého jídelníčku.
Červená čočka se předem nenamáčí a je rychle vařená. Oproti klasické čočce je ale spíše kašovitá a snadno se rozvaří.
Video receptuKromě červené čočky existuje ještě hnědá, zelená a černá čočka. Tak příště můžete zkusit nějaký recept z jiného druhu této luštěniny.