Domácí focaccia recept

Domácí focaccia recept



Recept na focacciu, italský chléb který si můžete sami připravit doma. Těsto se ochucuje olivovým olejem, solí, bylinkami, sušenými rajčaty a olivami. Placatý chléb, který se úžasně hodí jako příloha k pokrmům, nebo jen tak samotný.

KVÁSEK:

  • 320 ml vlažné vody

  • 20 g droždí

  • 1/2 lžičky cukru krystal

  • TĚSTO:
  • 50 ml olivového oleje + na potření

  • 2 prolisované stroužky česneku

  • 1 lžička soli

  • sušený tymián

  • sušený rozmarýn

  • 500 g hladké mouky

  • sušená rajčata

  • černé olivy

Postup:

  • KVÁSEK: Smícháme 320 ml vlažné vody, 20 g droždí, 1/2 lžičky cukru. Jemně poprášíme moukou a necháme 20 minut v teple vzejít kvásek.Recept na kvásek z droždí
  • Poté ke kvásku přidáme 50 ml olivového oleje a 2 prolisované stroužky česneku, promícháme. Dále přidáme 1 lžičku soli, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu, 500 g hladké mouky a důkladně promícháme aby nám vzniklo těsto. Těsto necháme v teple pod utěrkou 30 minut kynout.Těsto na focacciu recept
  • Pečící papír potřeme olejem a vyklopíme na něj nakynuté těsto. Ruce si potřeme olejem a těsto roztáhneme na placku cca 1,5 – 2 cm vysokou. Prsty do těsta uděláme důlky do kterých dáváme krájená sušená rajčata a černé olivy.Pravá italská focaccia recept
  • Těsto nakonec potřeme mašlovačkou olivovým olejem, posypeme ještě tymiánem a rozmarýnem a pečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů 15 – 18 minut.Jednoduchý recept focaccia italský chléb
  • Po upečení focacciu nakrájíme na 6 dílků a necháme zchladnout.Italský chléb focaccia recept

Tipy:

Aby těsto správně vykynulo, musí kynout v teple, například na vlažném topení.

Těsto necháme kynout na teplém místě pod utěrkou, protože jinak by oschlo a ztvrdlo.

Do focaccii můžete přidat také dýňová nebo slunečnicová semínka a udělat tak zdravější variantu tohoto italského chleba.