Recept na focacciu, italský chléb který si můžete sami připravit doma. Těsto se ochucuje olivovým olejem, solí, bylinkami, sušenými rajčaty a olivami. Placatý chléb, který se úžasně hodí jako příloha k pokrmům, nebo jen tak samotný.
KVÁSEK:
320 ml vlažné vody
20 g droždí
1/2 lžičky cukru krystal
- TĚSTO:
50 ml olivového oleje + na potření
2 prolisované stroužky česneku
1 lžička soli
sušený tymián
sušený rozmarýn
500 g hladké mouky
sušená rajčata
černé olivy
Postup:
- KVÁSEK: Smícháme 320 ml vlažné vody, 20 g droždí, 1/2 lžičky cukru. Jemně poprášíme moukou a necháme 20 minut v teple vzejít kvásek.
- Poté ke kvásku přidáme 50 ml olivového oleje a 2 prolisované stroužky česneku, promícháme. Dále přidáme 1 lžičku soli, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu, 500 g hladké mouky a důkladně promícháme aby nám vzniklo těsto. Těsto necháme v teple pod utěrkou 30 minut kynout.
- Pečící papír potřeme olejem a vyklopíme na něj nakynuté těsto. Ruce si potřeme olejem a těsto roztáhneme na placku cca 1,5 – 2 cm vysokou. Prsty do těsta uděláme důlky do kterých dáváme krájená sušená rajčata a černé olivy.
- Těsto nakonec potřeme mašlovačkou olivovým olejem, posypeme ještě tymiánem a rozmarýnem a pečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů 15 – 18 minut.
- Po upečení focacciu nakrájíme na 6 dílků a necháme zchladnout.
Tipy:
Aby těsto správně vykynulo, musí kynout v teple, například na vlažném topení.
Těsto necháme kynout na teplém místě pod utěrkou, protože jinak by oschlo a ztvrdlo.
Video receptuDo focaccii můžete přidat také dýňová nebo slunečnicová semínka a udělat tak zdravější variantu tohoto italského chleba.