Hranolky nemusí být pouze z brambor a smažené na pánvi. Vyzkoušejte recept na zdravé zeleninové hranolky pečené v troubě s česnekovým dipem. Zdravější varianta klasických smažených hranolek.
Ingredience:
petržel
celer
mrkev
batát
olivový olej 2 lžíce
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky sušeného tymiánu
1/2 lžičky sušeného oregána
1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
- DIP:
200 g bílý jogurt
kousek jarní cibulky
1 prolisovaný stroužek česneku
pepř
sůl
Postup:
- Na hranolky nakrájíme petržel, celer, mrkev a batát.
- Zeleninu dáme do misky, přidáme 2 lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 1/2 lžičky sušeného oregána, 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu a vše důkladně promícháme.
- Hranolky přendáme na pečící papír a důkladně rozprostřeme aby se jedna druhé nedotýkala. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 35 minut.
- DIP: Smícháme 200 g bílého jogurtu, kousek nadrobno nakrájené lahůdkové cibulky, 1 prolisovaný stroužek česneku, pepř a trochu soli.
- Hranolky po upečení v troubě podáváme společně s česnekovým dipem, který ozdobíme nakrájenou petrželkou.
Tipy:
Zeleninové hranolky pečené v troubě jsou mnohem zdravější než ty smažené na oleji na pánvi a neobsahují tolik tuku.
Zeleninové hranolky podáváme jen tak s dipem, nebo jako přílohu k jídlu místo klasických hranolek.
Video receptuPečící papír se nemusí potírat tukem a hranolky se pečou obalené v oleji přímo na něm.