Křenová omáčka s hovězím masem recept

Křenová omáčka s hovězím masem recept



Prošpikované hovězí maso s křenovou omáčkou a houskovým knedlíkem, to je jedna z nejoblíbenějších českých omáček. Dnes přinášíme recept na křenovou omáčku. Křen je v omáčce dokonalý chuťový doplněk.

Přehrát videorecept křenová omáčka s hovězím masem

Ingredience:

  • špek

  • hovězí kýta 800 g

  • sůl

  • pepř

  • olej

  • cibule

  • 2 bobkové listy

  • 6 kuliček nového koření

  • 60 g křenu

  • 2 lžíce másla

  • 2 lžíce hladké mouky

  • 1 l mléka

  • 200 ml smetany na vaření

  • 1 lžíce cukr krupice

  • 2 lžíce octa

  • 1 lžička soli

Postup:

  • Špičatým nožem uděláme do masa zářezy a maso prošpikujeme a ze všech stran osolíme a opepříme.Špikování masa
  • Maso necháme ze všech stran zatáhnout na pánvi na oleji.Zatažené maso
  • Maso přendáme do hrnce a přidáme vrchovatou lžičku soli, 1 rozkrojenou cibuli, 2 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, zalijeme vařící vodou aby bylo maso potopené a vaříme doměkka podle masa 1,5 až 2,5 hodiny.Maso na vývar
  • V jiném hrnci rozpustíme máslo, přidáme 2 plné lžíce mouky a osmažíme světlou jíšku. Poté přidáme 1 l mléka a přivedeme omáčku k varu. Po 15 minutách vaření přidáme 200 ml smetany na vaření, 1 lžíci cukru krupice, 2 až 3 lžíce octa, menší lžičku soli, nastrouhaný křen najemno a vaříme ještě alespoň pět minut.Křenová omáčka
  • Vařené maso nakrájíme na plátky.Krájení hovězího masa
  • Omáčku podáváme s nakrájeným masem a houskovým knedlíkem.Křenová omáčka s masem

Tipy:

Vývar z uvařeného masa nevyléváme, ale použijeme ho jako základ na polévku.

Množství křenu je v receptu pouze přibližné. Záleží na pálivosti křenu a chuti každého. Někdo má rád omáčku výraznější.

Kromě hovězího vařeného masa, se může křenová omáčka podávat i s uzeným masem.

Přehrát recept jako video:
video