Prošpikované hovězí maso s křenovou omáčkou a houskovým knedlíkem, to je jedna z nejoblíbenějších českých omáček. Dnes přinášíme recept na křenovou omáčku. Křen je v omáčce dokonalý chuťový doplněk.
Ingredience:
špek
hovězí kýta 800 g
sůl
pepř
olej
cibule
2 bobkové listy
6 kuliček nového koření
60 g křenu
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
1 l mléka
200 ml smetany na vaření
1 lžíce cukr krupice
2 lžíce octa 8%
1 lžička soli
Postup:
- Špičatým nožem uděláme do masa zářezy a maso prošpikujeme a ze všech stran osolíme a opepříme.
- Maso necháme ze všech stran zatáhnout na pánvi na oleji.
- Maso přendáme do hrnce a přidáme vrchovatou lžičku soli, 1 rozkrojenou cibuli, 2 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, zalijeme vařící vodou aby bylo maso potopené a vaříme doměkka podle masa 1,5 až 2,5 hodiny.
- V jiném hrnci rozpustíme máslo, přidáme 2 plné lžíce mouky a osmažíme světlou jíšku. Poté přidáme 1 l mléka a přivedeme omáčku k varu. Po 15 minutách vaření přidáme 200 ml smetany na vaření, 1 lžíci cukru krupice, 2 až 3 lžíce octa, menší lžičku soli, nastrouhaný křen najemno a vaříme ještě alespoň pět minut.
- Vařené maso nakrájíme na plátky.
- Omáčku podáváme s nakrájeným masem a houskovým knedlíkem.
Tipy:
Vývar z uvařeného masa nevyléváme, ale použijeme ho jako základ na polévku.
Množství křenu je v receptu pouze přibližné. Záleží na pálivosti křenu a chuti každého. Někdo má rád omáčku výraznější.
Video receptuKromě hovězího vařeného masa, se může křenová omáčka podávat i s uzeným masem.