Milovníci hub si můžou celoročně uvařit omáčku z hlívy ústřičné s vajíčkem a těstovinami. Hlíva ústřičná je k sehnání po celý rok. Navíc se jedná o velice zdravou a chutnou houbu.
Ingredience:
1 cibule
1 balení hlívy ústřičné
olej
1/2 lžičky drceného kmínu
vývar, nebo voda a bujon
1 bobkový list
pepř
sůl
200 ml smetany na vaření
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce cukr krystal
2 lžíce octa
- PŘÍLOHA:
těstoviny, vařené vejce
Postup:
- Z hlívy ústřičné nakrájíme horní měkké části houby na proužky a 1 cibuli nadrobno. Cibuli zesklovatíme na oleji a poté přidáme i houbu kterou také osmažíme.
- Poté přidáme půl lžičky drceného kmínu a zalijeme jedním litrem vývaru (nebo vodou a můžeme přidat bujón). Přidáme 1 bobkový list, pepř a přivedeme k varu.
- Mezitím důkladně v misce rozmícháme 200 ml smetany na vaření a dvě lžíce hladké mouky. Směs nalijeme do vařící omáčky a vaříme ještě minimálně 20 minut aby se mouka důkladně převařila.
- Poté přidáme 1 lžíci cukru, 2 lžíce octa, popřípadě omáčku dosolíme a vaříme ještě 5 minut.
- Podáváme s těstovinami a vařeným vejcem nebo s houskovým knedlíkem.
Tipy:
Spodní tvrdé části hlívy ústřičné do omáčky nepoužijeme. Jsou tvrdé a vhodnější například pod maso při pečení.
Hlíva ústřičná se hodí nejen na vaření a zavařování, ale například i na sušení. Jedná se o velice kvalitní houbu.
Video receptuHlívu ústřičnou lze pěstovat i v domácích podmínkách na speciálním substrátu kde je důležité udržovat vlhkost a teplotu. Hlívu pak ale můžete sklízet celoročně.