Omáčka z hlívy ústřičné s vajíčkem a těstovinami recept

Omáčka z hlívy ústřičné s vajíčkem a těstovinami recept
Omáčka z hlívy ústřičné s vajíčkem a těstovinami recept


Milovníci hub si můžou celoročně uvařit omáčku z hlívy ústřičné s vajíčkem a těstovinami. Hlíva ústřičná je k sehnání po celý rok. Navíc se jedná o velice zdravou a chutnou houbu.

Ingredience:

  • 1 cibule

  • 1 balení hlívy ústřičné

  • olej

  • 1/2 lžičky drceného kmínu

  • vývar, nebo voda a bujon

  • 1 bobkový list

  • pepř

  • sůl

  • 200 ml smetany na vaření

  • 2 lžíce hladké mouky

  • 1 lžíce cukr krystal

  • 2 lžíce octa

  • PŘÍLOHA:
  • těstoviny, vařené vejce

Postup:

  • Z hlívy ústřičné nakrájíme horní měkké části houby na proužky a 1 cibuli nadrobno. Cibuli zesklovatíme na oleji a poté přidáme i houbu kterou také osmažíme. Smažená hlíva s cibulí
  • Poté přidáme půl lžičky drceného kmínu a zalijeme jedním litrem vývaru (nebo vodou a můžeme přidat bujón). Přidáme 1 bobkový list, pepř a přivedeme k varu.
  • Mezitím důkladně v misce rozmícháme 200 ml smetany na vaření a dvě lžíce hladké mouky. Směs nalijeme do vařící omáčky a vaříme ještě minimálně 20 minut aby se mouka důkladně převařila.Smetana s moukou
  • Poté přidáme 1 lžíci cukru, 2 lžíce octa, popřípadě omáčku dosolíme a vaříme ještě 5 minut.Omáčka z hub
  • Podáváme s těstovinami a vařeným vejcem nebo s houskovým knedlíkem.Těstoviny s houbami

Tipy:

Spodní tvrdé části hlívy ústřičné do omáčky nepoužijeme. Jsou tvrdé a vhodnější například pod maso při pečení.

Hlíva ústřičná se hodí nejen na vaření a zavařování, ale například i na sušení. Jedná se o velice kvalitní houbu.

Hlívu ústřičnou lze pěstovat i v domácích podmínkách na speciálním substrátu kde je důležité udržovat vlhkost a teplotu. Hlívu pak ale můžete sklízet celoročně.

Video receptu