Poctivý silný hovězí vývar, kdy napřed opečeme maso v troubě a poté teprve necháme pomalu vařit aby měla polévka tu správnou chuť. Vývar co postaví na nohy úplně každého a díky přídavku chilli je to ideální vyprošťovák.
Ingredience:
800 g hovězí přední na polévku
morkové kosti
1 cibule
3 stroužky česneku
olej
chilli paprička
2 lžičky soli
2,5 litru studené vody
2 bobkové listy
10 kuliček celého pepře
4 kuličky nového koření
2 větší mrkve
1 petržel
kousek celeru
krájená petržel kudrnka na ozdobu
Postup:
- Do pekáče dáme hovězí maso, morkové kosti, cibuli a česneky. Vše jemně pokapeme olejem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů 20 minut.
- Vše přendáme do hrnce, přidáme chilli papričku (podle chuti), 2 lžičky soli, 2,5 litru studené vody a pozvolna přivedeme k varu. Pěnu na začátku vaření sebereme naběračkou.
- Přidáme 2 bobkové listy, 10 kuliček celého pepře, 4 kuličky nového koření a vývar necháme pod poklicí pomalu táhnout klidně 8 hodin aby se uvolnil veškerý kolagen.
- Poté vyndáme z vývaru maso a kosti.
- Do vývaru přidáme nakrájenou na větší kousky mrkev, petržel a celer a vaříme doměkka. Mezitím nakrájíme maso.
- Nakonec polévku popřípadě dosolíme a můžeme podávat. Na talíři polévku ozdobíme nakrájenou chilli papričkou a petrželkou kudrnkou.
Tipy:
Čím déle vývar pozvolna vaříme, tím více se uvolní z masa kolagenu, vitamínů a minerálů.
Kromě hovězího vývaru můžeme také připravit vynikající kuřecí vývar.
Video receptuCibuli přidáme do vývaru i se slupkou a ta udělá krásnou zlatavou barvu polévky.