
Také z piva se dá uvařit lahodná staročeská polévka se slaninou a sýrem doplněná o křupavý prvek. Recept potěší všechny milovníky piva. Uvidíte že polévku nebudete vařit naposledy.
Ingredience:
1 rohlík
kousek másla
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lahůdkové cibulky
150 g anglické slaniny
2 lžíce oleje
pepř
1/2 lžičky drceného kmínu
500 ml vývaru
500 ml piva
1 lžíce worcestrové omáčky
250 ml smetany ke šlehání 33 %
150 g sýr čedar
sůl
pažitka
Postup:
- Rohlík nakrájíme na kolečka.
- Na pánvi rozpustíme kousek másla a na něm rohlík z obou stran osmažíme.
- Nakrájíme 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 2 lahůdkové cibulky a 150 g plátkové anglické slaniny.
- Do hrnce dáme 2 lžíce oleje a na něm vše orestujeme.
- Poté přidáme mletý pepř, 1/2 lžičky drceného kmínu, 500 ml vývaru nebo vody, 500 ml piva a přivedeme k varu.
- Polévku vaříme 30 minut.
- Nakonec přidáme 1 lžíci worcesterové omáčky, 250 ml smetany ke šlehání 33%, 150 g nahrubo nastrouhaného čedaru a vaříme ještě 5 minut. Polévku popřípadě dosolíme a podáváme s krutony a nakrájenou pažitkou.
Tipy:
Kdo má rád kyselejší chuť, tak může přidat do polévky i lžičku octa.
Pokud nemáme vývar, tak můžeme použít vodu a bujón.
Video receptuVyzkoušejte také recept na vepřový bůček pečený na černém pivu.