
Zelený chřest se šunkou je ideální recept v chřestové sezóně. K tomu dobře vyšlehaná bramborová kaše se smetanou nebo brambory jako příloha. Můžeme ale chřest podávat i jen tak s pečivem. Určitě vyzkoušejte i další recepty z chřestu.
Ingredience:
zelený chřest 9 – 10 ks
1 cibule
100 g šunky
máslo
1 stroužek prolisovaného česneku
sůl
pepř
Postup:
- Ze zeleného chřestu odkrojíme tvrdé konce, spodní polovinu oloupeme a nakrájíme ho na válečky. Poté chřest povaříme 3 minuty ve vodě a scedíme.
- Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na másle. Potom přidáme nakrájenou šunku, vařený chřest a stroužek prolisovaného česneku, sůl a pepř. Pak už směs jen krátce maximálně dvě minuty orestujeme.
- Podáváme s bramborovou kaší nebo vařeným bramborem.
Tipy:
Chřest skladujeme při teplotě +2 až +4 a spotřebujeme maximálně do dvou dnů od nákupu.
Bílý chřest se loupe po celé délce. Zelený chřest se nemusí někdy loupat vůbec nebo maximálně do spodní poloviny.
Video receptuChřest můžeme konzumovat syrový, vařený, smažený nebo grilovaný. Receptů na všechny tyto úpravy je celá řada.