
Karlovarský knedlík to je legenda mezi knedlíky. Zkuste si ho doma uvařit podle našeho receptu a uvidíte že ho nebudete jíst naposledy. Karlovarský knedlík se mimo jiného vyznačuje i tím, že obsahuje sekanou petržel. Ta mu dodá nejen krásnou barvu ale zároveň i chuť.
Ingredience:
7 housek nebo rohlíků
hrst plocholisté petržele
2 vejce
celkem 300 ml mléka
100 g hrubé mouky
1 lžička soli
Postup:
- Sedm housek nakrájíme na kostičky a dáme na plechu do předehřáté trouby na 200 stupňů na 10 minut. Poté je necháme vychladnout.
- Oddělíme 2 žloutky od bílků a z bílků vyšleháme sníh. K žloutkům přidáme 200 ml mléka, 100 g hrubé mouky a 1 lžičku soli a promícháme. Směs nalijeme na vychladlé nakrájené housky, přidáme hrst pokrájené plocholisté petržele, ještě 100 ml mléka a vyšlehaný sníh. Po promíchání směs rozdělíme na dvě části a plníme do potravinové fólie. Fólii držením za konce a otáčením důkladně utáhneme – jak můžete vidět ve videu dole na stránce.
- Vaříme ve vroucí vodě 20 minut a po 5 minutách otáčíme. Po vyndání z vody knedlíky rozbalíme a nakrájíme.
Tipy:
Karlovarský knedlík se hodí všude tam kde se používá kynutý knedlík.
Nejčastěji se s Karlovarským knedlíkem setkáme asi u svíčkové omáčky. Tímto způsobem se podává i v restauracích.
Video receptuKarlovarský knedlík neobsahuje žádné droždí ani kypřící prášek a díky vajíčkům drží krásně pohromadě.