I polévka z pórku může chutnat skvěle když jí doplníme o chlebové krutony s šunkou. Recept je na pórkovou polévku bez mixování. Výsledná chuť se smetanou Vás velice mile překvapí.
Ingredience:
250 g pórku
máslo
1/2 lžičky celého kmínu
1 lžíce hladké mouky
1 litr vývaru (nebo vody a bujon)
sůl
pepř
2 vejce
100 ml smetany na vaření
2 krajíce chleba
80 g šunky nebo debrecínky
1 stroužek prolisovaného česneku
Postup:
- Pórek nakrájíme na kolečka.
- V hrnci rozpustíme máslo a na něm pórek orestujeme. Poté přidáme 1/2 lžičky celého kmínu, 1 lžíci hladké mouky a ještě minutu restujeme.
- Nakonec vše zalijeme vývarem (nebo vodou a přidáme bujón), pepř a vaříme 15 minut.
- Po 15 minutách vaření přidáme 2 vejce které rozmícháme v polévce, smetanu na vaření a polévku ještě 5 minut vaříme, popřípadě ji dosolíme.
- KRUTONY: Dva krajíce chleba nakrájíme na kostičky a plátkovou šunku nebo debrecínku.
- Chleba a šunku osmažíme na pánvi na másle a nakonec přidáme prolisovaný česnek a ještě minutu orestujeme.
- Krutony se šunkou podáváme společně s polévkou.
Tipy:
Kromě pórku můžeme použít na polévku i jinou zeleninu jako například brokolici nebo růžičkovou kapustu a podobně.
Pokud chceme krutony více křupavé, tak je smažíme delší dobu a naopak měkčí smažíme jen krátce.
Video receptuJestli nemáme klasický chleba, tak můžeme na krutony použít i toustový chléb.