Vepřový bůček lze péct i společně s hlávkovým zelím a máte tak jídlo z jednoho pekáčku. Jako přílohu houskový nebo bramborový knedlík. Tento recept je díky své jednoduchosti na přípravu velice oblíbený.
Ingredience:
1 cibule
1 kg hlávkového zelí
sůl
kmín celý
800 g libový bůček
pepř
2 lžíce cukr krystal
4 – 6 lžic octa (podle chuti)
Postup:
- Jednu cibuli nakrájíme na větší kousky a dáme do pekáče.
- Přidáme hlávkové zelí nakrájené na proužky, osolíme a posypeme celým kmínem.
- Bůček nakrájíme na plátky a přidáme na zelí a také ho osolíme, opepříme a okmínujeme.
- Zelí podlijeme vodou aby bylo potopené a pečeme přikryté alobalem v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 2 hodiny.
- Po dvou hodinách maso polijeme výpekem a pečeme bez přikrytí dalších 25 minut.
- Poté dáme maso stranou a k zelí přidáme 2 lžíce cukru krystal, 4 až 6 lžic octa (podle chuti) a pečeme ještě 30 minut bez masa. Zelí chytne barvu a vyvaří se voda.
- Podáváme s houskovým knedlíkem, který přelijeme trochou výpeku.
Tipy:
Během pečení musíme kontrolovat aby se nevyvařila voda a popřípadě ji dolít.
Množství octa a cukru je v receptu pouze přibližné, protože někdo má rád kyselejší zelí a někdo zase sladší.
Video receptuStejným způsobem můžeme připravit i červené zelí.