Vepřový bůček pečený na hlávkovém zelí recept

Vepřový bůček pečený na hlávkovém zelí recept
Vepřový bůček pečený na hlávkovém zelí recept


Vepřový bůček lze péct i společně s hlávkovým zelím a máte tak jídlo z jednoho pekáčku. Jako přílohu houskový nebo bramborový knedlík. Tento recept je díky své jednoduchosti na přípravu velice oblíbený.

Ingredience:

  • 1 cibule

  • 1 kg hlávkového zelí

  • sůl

  • kmín celý

  • 800 g libový bůček

  • pepř

  • 2 lžíce cukr krystal

  • 4 – 6 lžic octa (podle chuti)

Postup:

  • Jednu cibuli nakrájíme na větší kousky a dáme do pekáče. Krájení cibule
  • Přidáme hlávkové zelí nakrájené na proužky, osolíme a posypeme celým kmínem.Hlávkové zelí recept
  • Bůček nakrájíme na plátky a přidáme na zelí a také ho osolíme, opepříme a okmínujeme.Pečený bůček recept
  • Zelí podlijeme vodou aby bylo potopené a pečeme přikryté alobalem v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 2 hodiny.
  • Po dvou hodinách maso polijeme výpekem a pečeme bez přikrytí dalších 25 minut.Pečený bůček se zelím
  • Poté dáme maso stranou a k zelí přidáme 2 lžíce cukru krystal, 4 až 6 lžic octa (podle chuti) a pečeme ještě 30 minut bez masa. Zelí chytne barvu a vyvaří se voda.Knedlo vepřo zelo recept
  • Podáváme s houskovým knedlíkem, který přelijeme trochou výpeku. Knedlo zelo vepřo recept

Tipy:

Během pečení musíme kontrolovat aby se nevyvařila voda a popřípadě ji dolít.

Množství octa a cukru je v receptu pouze přibližné, protože někdo má rád kyselejší zelí a někdo zase sladší.

Stejným způsobem můžeme připravit i červené zelí.

Video receptu