Základní recept na bramborové lokše, které poté můžeme plnit buď nasladko nebo naslano, nebo je použít i jako přílohu místo bramborových knedlíků. Bramborové placky neboli lokše lze připravit opravdu na spoustu variací.
Ingredience:
400 g předem vařených brambor
1/2 lžičky soli
130 g hladké mouky
rozpuštěné máslo na potření
Postup:
- 400 g předem vařených a vychladlých oloupaných brambor nastrouháme najemno.
- K nastrouhaným bramborám přidáme 1/2 lžičky soli, 130 g hladké mouky a důkladně vypracujeme těsto.
- Těsto rozdělíme na 8 dílů.
- Z každého kousku na pomoučeném vále vyválíme válečkem placku cca 20 cm.
- Lokše smažíme nasucho na pánvi z obou stran.
- Hotové lokše potřeme rozpuštěným máslem.
Tipy:
Množství mouky v receptu je pouze přibližné, protože každé brambory obsahují jiný poměr vody a škrobu.
Bramborové lokše můžeme naplnit například směsí z mletého masa.
Video receptuPánev při smažení lokšů nesmí být rozehřátá ani málo a ani moc ale akorát.