![Pečené vepřové koleno Pečené vepřové koleno](https://varimesmozkem.cz/wp-content/uploads/2022/06/Pecene-veprove-koleno.jpg)
Recept na vepřové koleno, které se peče společně se zelím. Díky tomu získá zelí z masa vynikající chuť. Navíc vaříte vše pohromadě. Takže je příprava jednoduchá a máte kvalitní hlavní chod na stole.
Ingredience:
1 vepřové koleno
2 bobkové listy
1 cibule
6 stroužků česneku
5 kuliček nového koření
10 kuliček celého pepře
1,5 lžíce soli
1 kg kysaného zelí bez šťávy
1 – 2 lžíce cukru
- NA POTŘENÍ:
2 lžíce oleje
1 lžička sušeného česneku
1 lžička sójové omáčky
1 lžíce sladké chilli omáčky
- PŘÍLOHA:
knedlík
Postup:
- Vepřové koleno dáme do hrnce, přidáme 2 bobkové listy, 1 rozkrojenou cibuli, 6 stroužků česneku, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře, 1,5 lžíci soli, zalijeme vodou aby bylo koleno potopené a vaříme podle velikosti kolene dvě až tři hodiny doměkka.
- Na potírání smícháme 2 lžíce oleje, 1 lžičku sušeného česneku, 1 lžičku sójové omáčky a 1 lžíci sladké chilli omáčky.
- Do pekáčku dáme kysané zelí bez šťávy, 1 – 2 lžíce cukru a promícháme. Na zelí potom položíme vařené koleno a zelí podlijeme vývarem. Koleno potřeme marinádou a pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů cca 50 minut. Během pečení kontrolujeme aby se nevyvařil vývar, popřípadě dolijeme.
- Podáváme ihned po upečení s knedlíkem.
Tipy:
Kromě bramborového knedlíku se k pečenému kolenu a zelí hodí i kynutý houskový knedlík.
Maso během pečení ještě potíráme marinádou. Bude mít krásnou barvu a chuť.
Video receptuVývar z kolene si necháme, nevyléváme ho a použijeme na polévku.