Klasický buřtguláš s chlebem recept

Klasický buřtguláš s chlebem recept



Uvařte si klasický buřtguláš s chlebem podle našeho receptu. Základem je použití kvalitních špekáčků které vytvoří dobrou chuť omáčky. Jako příloha chleba. Pokud máme v létě zrovna doma lesní houby, můžeme je klidně do gulášku přidat – popřípadě sušené a namočené předem ve vodě.

Ingredience:

  • 2 cibule

  • 10 menších brambor

  • 4 špekáčky

  • olej

  • 2 lžíce sladké papriky

  • 1/2 lžičky celého kmínu

  • 1 bobkový list

  • 4 kuličky nového koření

  • 1 bujon

  • sůl

  • pepř

  • 2 lžíce hladké mouky

  • 2 lžičky majoránky

  • 4 stroužky prolisovaného česneku

Postup:

  • 2 střední cibule nakrájíme nadrobno, brambory na kostičky a špekáčky na půlkolečka.
    Cibule a brambory
  • Cibuli necháme na oleji zesklovatět. Poté přidáme špekáčky které orestujeme a nakonec 2 lžíce sladké papriky. Papriku smažíme jen krátce aby nezhořkla. Zalijeme vodou, přidáme brambory a 1/2 lžičky celého kmínu, 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, bujon, pepř a vaříme dokud nejsou brambory téměř měkké.
    Vaření guláše
  • Na zahuštění důkladně rozmícháme 200 ml vody a 2 lžíce hladké mouky. Směs nalijeme ke konci do omáčky, přidáme 2 lžičky majoránky a 4 stroužky prolisovaného česneku a ještě alespoň 10 minut převaříme. Popřípadě guláš dochutíme solí.
    Dokončení guláše

Tipy:

Pokud je to možné, tak špekáčky před vařením oloupeme, nebo použijeme takové, co mají tenké střívko.

Na zalití guláše použijeme buď vývar, nebo vodu a bujón.

Majoránka se nesmí vařit příliš dlouho jinak zhořkne. Proto se přidává do guláše až před koncem a vaří maximálně 10 minut.