Uvařte si klasický buřtguláš s chlebem podle našeho receptu. Základem je použití kvalitních špekáčků které vytvoří dobrou chuť omáčky. Jako příloha chleba. Pokud máme v létě zrovna doma lesní houby, můžeme je klidně do gulášku přidat – popřípadě sušené a namočené předem ve vodě.
Ingredience:
2 cibule
10 menších brambor
4 špekáčky
olej
2 lžíce sladké papriky
1/2 lžičky celého kmínu
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
1 bujon
sůl
pepř
2 lžíce hladké mouky
2 lžičky majoránky
4 stroužky prolisovaného česneku
Postup:
- 2 střední cibule nakrájíme nadrobno, brambory na kostičky a špekáčky na půlkolečka.
- Cibuli necháme na oleji zesklovatět. Poté přidáme špekáčky které orestujeme a nakonec 2 lžíce sladké papriky. Papriku smažíme jen krátce aby nezhořkla. Zalijeme vodou, přidáme brambory a 1/2 lžičky celého kmínu, 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, bujon, pepř a vaříme dokud nejsou brambory téměř měkké.
- Na zahuštění důkladně rozmícháme 200 ml vody a 2 lžíce hladké mouky. Směs nalijeme ke konci do omáčky, přidáme 2 lžičky majoránky a 4 stroužky prolisovaného česneku a ještě alespoň 10 minut převaříme. Popřípadě guláš dochutíme solí.
Tipy:
Pokud je to možné, tak špekáčky před vařením oloupeme, nebo použijeme takové, co mají tenké střívko.
Na zalití guláše použijeme buď vývar, nebo vodu a bujón.
Video receptuMajoránka se nesmí vařit příliš dlouho jinak zhořkne. Proto se přidává do guláše až před koncem a vaří maximálně 10 minut.