Recept na klasický květákový mozeček, který je navíc ještě obohacený o šunku a brambory. Tato vylepšená kombinace surovin chutná dokonce i dětem. Díky šunce si květákový mozeček jídlo dají i lidé co květák zrovna nemusí.
Ingredience:
1 květák
sůl
1 cibule
1 stroužek česneku
100 g šunky nebo debrecínky
kmín celý
6 vajec
máslo
pepř
brambory
Postup:
- Květák rozebereme na jednotlivé růžičky, osolíme, zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Poté květák scedíme a necháme vychladnout.
- Nakrájené brambory osolíme, okmínujeme, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Poté je scedíme.
- Nakrájíme cibuli nadrobno, česnek na plátky a šunku nebo debrecínku na kostičky.
- Rozmícháme 6 vajec a osolíme.
- Na pánvi na másle zesklovatíme cibuli, přidáme scezený květák, nakrájené česneky, šunku, pepř a vše ještě chvíli orestujeme.
- Nakonec přilijeme vejce které necháme během míchání pozvolna ztuhnout na požadovanou konzistenci. Květák podáváme společně s vařeným bramborem.
Tipy:
Někdo má raději vejce provařené ale sušší, a někdo je nechává ještě trochu tekuté. To záleží na každém.
Z květáku se připravuje také například květáková polévka, nebo květákové placičky. Obojí doporučujeme vyzkoušet.
Video receptuKvěták podporuje trávení a díky obsahu vlákniny zasytí člověka na dlouhou dobu.