Šlehačkový mazanec recept



Šlehačkový mazanec je nejchutnější ze všech mazanců právě díky přidané smetaně. Až vyzkoušíte tento recept, tak už nebudete chtít nikdy zkusit jiný. Mazanec je jemný a nadýchaný. Prostě dokonalý a lahodný.

Přehrát videorecept šlehačkový mazanec

KVÁSEK:

  • 120 g vlažné smetany ke šlehání 33%

  • 1/2 lžičky cukru krystal

  • 20 g droždí (1/2 kostky)

  • TĚSTO:
  • 230 g hladké mouky

  • 100 g polohrubé mouky

  • 80 g cukr krystal

  • 1 sáček vanilkový cukr

  • 1/2 lžičky soli

  • 70 g rozpuštěného másla

  • 1 vejce

  • rozinky 50 g (můžeme namočit v rumu předem)

  • 1 vejce na potření

  • plátky mandlí

Postup:

  • KVÁSEK: Smícháme 120 g vlažné smetany ke šlehání 33%, 1/2 lžičky cukru krystal, 20 g droždí (půl kostky). Rozmíchanou směs poprášíme moukou a necháme v teple 20 minut vzejít kvásek.Kvásek recept
  • TĚSTO: Smícháme 230 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 80 g cukru krystal, 1 vanilkový cukr, 1/2 lžičky soli, přidáme kvásek, 70 g rozpuštěného másla, 1 vejce, 50 g rozinek a vypracujeme těsto které necháme v teple pod utěrkou 45 minut kynout.Mazanec kynuté těsto
  • Poté těsto prohněteme a vypracujeme na pomoučeném vále bochánek, který necháme na pečícím papíru v teple pod utěrkou ještě dalších 45 minut kynout.Kynutí mazance
  • Poté do nakynutného bochánku uděláme nahoře nůžkami malý křížek. Díky tomu bude moc při pečení unikat pára a mazanec nepraskne. Mazanec potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme plátky krájených mandlí.Mazanec s mandlemi
  • Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů cca 35 až 45 minut. Po upečení přendáme na talíř.
    Smetanový mazanec
  • Po vychladnutí krájíme a jíme. Dobrou chuť!!!Babiččin mazanec recept

Tipy:

Žádná ze surovin se nesmí do těsta přidat studená, protože by těsto nevykynulo.

K vytvoření křížku na mazanci, použijeme ostré nůžky a nastřihneme zhruba 1 cm.

Rozinky můžeme před přidáním do těsta namočit do rumu. Poté je přidáváme do těsta po scezení.

Přehrát recept jako video:
video