Šlehačkový mazanec je nejchutnější ze všech mazanců právě díky přidané smetaně. Až vyzkoušíte tento recept, tak už nebudete chtít nikdy zkusit jiný. Mazanec je jemný a nadýchaný. Prostě dokonalý a lahodný.
KVÁSEK:
120 g vlažné smetany ke šlehání 33%
1/2 lžičky cukru krystal
20 g droždí (1/2 kostky)
- TĚSTO:
230 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
80 g cukr krystal
1 sáček vanilkový cukr
1/2 lžičky soli
70 g rozpuštěného másla
1 vejce
rozinky 50 g (můžeme namočit v rumu předem)
1 vejce na potření
plátky mandlí
Postup:
- KVÁSEK: Smícháme 120 g vlažné smetany ke šlehání 33%, 1/2 lžičky cukru krystal, 20 g droždí (půl kostky). Rozmíchanou směs poprášíme moukou a necháme v teple 20 minut vzejít kvásek.
- TĚSTO: Smícháme 230 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 80 g cukru krystal, 1 vanilkový cukr, 1/2 lžičky soli, přidáme kvásek, 70 g rozpuštěného másla, 1 vejce, 50 g rozinek a vypracujeme těsto které necháme v teple pod utěrkou 45 minut kynout.
- Poté těsto prohněteme a vypracujeme na pomoučeném vále bochánek, který necháme na pečícím papíru v teple pod utěrkou ještě dalších 45 minut kynout.
- Poté do nakynutného bochánku uděláme nahoře nůžkami malý křížek. Díky tomu bude moc při pečení unikat pára a mazanec nepraskne. Mazanec potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme plátky krájených mandlí.
- Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů cca 35 až 45 minut. Po upečení přendáme na talíř.
- Po vychladnutí krájíme a jíme. Dobrou chuť!!!
Tipy:
Žádná ze surovin se nesmí do těsta přidat studená, protože by těsto nevykynulo.
K vytvoření křížku na mazanci, použijeme ostré nůžky a nastřihneme zhruba 1 cm.
Video receptuRozinky můžeme před přidáním do těsta namočit do rumu. Poté je přidáváme do těsta po scezení.