Šlehačkový mazanec recept

Šlehačkový velikonoční mazanec recept
Šlehačkový velikonoční mazanec recept


Šlehačkový mazanec je nejchutnější ze všech mazanců právě díky přidané smetaně. Až vyzkoušíte tento recept, tak už nebudete chtít nikdy zkusit jiný. Mazanec je jemný a nadýchaný. Prostě dokonalý a lahodný.

KVÁSEK:

  • 120 g vlažné smetany ke šlehání 33%

  • 1/2 lžičky cukru krystal

  • 20 g droždí (1/2 kostky)

  • TĚSTO:
  • 230 g hladké mouky

  • 100 g polohrubé mouky

  • 80 g cukr krystal

  • 1 sáček vanilkový cukr

  • 1/2 lžičky soli

  • 70 g rozpuštěného másla

  • 1 vejce

  • rozinky 50 g (můžeme namočit v rumu předem)

  • 1 vejce na potření

  • plátky mandlí

Postup:

  • KVÁSEK: Smícháme 120 g vlažné smetany ke šlehání 33%, 1/2 lžičky cukru krystal, 20 g droždí (půl kostky). Rozmíchanou směs poprášíme moukou a necháme v teple 20 minut vzejít kvásek.Kvásek recept
  • TĚSTO: Smícháme 230 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 80 g cukru krystal, 1 vanilkový cukr, 1/2 lžičky soli, přidáme kvásek, 70 g rozpuštěného másla, 1 vejce, 50 g rozinek a vypracujeme těsto které necháme v teple pod utěrkou 45 minut kynout.Mazanec kynuté těsto
  • Poté těsto prohněteme a vypracujeme na pomoučeném vále bochánek, který necháme na pečícím papíru v teple pod utěrkou ještě dalších 45 minut kynout.Kynutí mazance
  • Poté do nakynutného bochánku uděláme nahoře nůžkami malý křížek. Díky tomu bude moc při pečení unikat pára a mazanec nepraskne. Mazanec potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme plátky krájených mandlí.Mazanec s mandlemi
  • Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů cca 35 až 45 minut. Po upečení přendáme na talíř.
    Smetanový mazanec
  • Po vychladnutí krájíme a jíme. Dobrou chuť!!!Babiččin mazanec recept

Tipy:

Žádná ze surovin se nesmí do těsta přidat studená, protože by těsto nevykynulo.

K vytvoření křížku na mazanci, použijeme ostré nůžky a nastřihneme zhruba 1 cm.

Rozinky můžeme před přidáním do těsta namočit do rumu. Poté je přidáváme do těsta po scezení.

Video receptu