
Polévka z hlívy ústřičné je nejen vynikající ale i zdravá. Majoránka a česnek jí dodávají lahodnou chuť jako má pravá dršťková polévka. Jedná se o alternativu klasické dršťkové polévky pro ty co nemusí dršťky.
Ingredience:
1 cibule
300 g hlívy ústřičné
olej
1/2 lžičky drceného kmínu
4 lžičky sladké papriky
1 lžíce hladké mouky
1 litr vývaru
1 bobkový list
5 kuliček nového koření
pepř
špetka chilli (volitelné)
3 prolisované stroužky česneku
2 lžičky majoránky
sůl
Postup:
- Cibuli nakrájíme nadrobno a hlívu ústřičnou na proužky.
- Cibuli zesklovatíme na oleji.
- Poté přidáme hlívu ústřičnou a ještě pár minut restujeme. Nakonec přidáme 1/2 lžičky drceného kmínu, 4 lžičky sladké papriky, 1 lžíci hladké mouky, restujeme už jen 1 minutu aby paprika nezhořkla a zalijeme vývarem.
- Přidáme 1 bobkový list, 5 kuliček nového koření, mletý pepř, špetku mletého chilli koření (volitelné) a vaříme dokud není houba měkká. Nakonec přidáme prolisovaný česnek, 2 lžičky majoránky, popřípadě polévku dosolíme a vaříme už jen dvě minuty.
Tipy:
Na talíři polévku ozdobíme nakrájenou petrželkou nebo libečkem.
Majoránku nikdy nevaříme dlouho, protože by zhořkla.
Video receptuNa polévku použijeme pouze horní měkké části houby, nohy necháme spíše pod maso nebo do guláše, protože jsou tuhé.