Plněný vepřový závitek pečený v troubě je alternativa klasického španělského ptáčka ale z vepřového masa. Pečený v troubě chutná opravdu velice dobře. Omáčku na konci rozmixujeme a tím se zahustí a nemusí se díky tomu zahušťovat moukou.
Ingredience:
6 plátků vepřové pečeně
sůl
pepř
plnotučná hořčice
6 plátků anglické slaniny
6 plátků sýru
6 kyselých okurek
půl litru vývaru
1 cibule
3 stroužky česneku
1/2 lžičky drceného kmínu
4 kuličky jalovce
1/2 lžičky tymiánu
PŘÍLOHA: rýže
Postup:
- Plátky vepřové pečeně naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme horní stranu hořčicí.
- Na každé maso dáme plátek anglické slaniny, plátek sýru a kyselou okurku. Maso zavineme v rolku a zajistíme dvěma párátky proti rozbalení.
- Do pekáče dáme půl litru vývaru, přidáme nakrájenou cibuli nadrobno a česneky, 1 lžíci plnotučné hořčice, 1/2 lžičky drceného kmínu, 4 kuličky jalovce, 1/2 lžičky tymiánu, vepřové závitky a pečeme přikryté víkem v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 70 minut.
- Poté maso polijeme výpekem, popřípadě podlijeme vodou a dopékáme ještě 20 minut odkryté.
- Pak dáme maso stranou a z omáčky vyndáme jalovce.
- Omáčku nalijeme do mixéru a rozmixujeme. Rozmixovaná cibule šťávu krásně zahustí.
- Vepřové závitky podáváme s rýží, kterou ještě ozdobíme nakrájenou petrželkou.
Tipy:
Kromě vepřové pečeně můžeme použít na závitky například i vepřovou krkovici.
Pokud máme větší kousky masa, tak můžeme dovnitř zabalit klidně i kousek vařeného vajíčka nebo kousek pikantní klobásy.
Video receptuKromě rýže můžeme vepřové závitky podávat například i s kynutým knedlíkem nebo vařenými brambory.