Vyzkoušejte tento nejjednodušší recept na vánoční štolu, která by neměla o svátcích na stole chybět. Vynikající těsto, které se nemusí nechat kynout. Díky tomu zabere příprava opravdu jen chvíli.
Ingredience:
500 g hladké mouky
180 g cukru krupice
100 g rozinek
80 g kandovaného ovoce
60 g nasekaných vlašských ořechů
12 g kypřícího prášku do pečiva
20 g vanilkového cukru
2 vejce
250 g tvarohu
180 g rozpuštěného másla
máslo + lžíce rumu na potření
cukr moučka na posypání
Postup:
- Smícháme 500 g hladké mouky, 180 g cukru krupice, 100 g rozinek, 80 g kandovaného ovoce, 60 g nasekaných oříšků, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 250 g tvarohu, 180 g rozpuštěného a vychladlého másla a důkladně vypracujeme těsto.
- Z těsta uděláme jednou tak širokou placku kterou přehneme napůl a tím získáme štolu (zobrazeno na videu níže na stránce).
- Štolu přendáme na pečící papír a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 40 minut (každá trouba peče jinak).
- Ihned po vyndání z trouby štolu potřeme rozpuštěným máslem s jednou lžící rumu a poté důkladně posypeme moučkovým cukrem. Po odležení krájíme na plátky.
Tipy:
Pečící papír není zapotřebí ničím vymazávat, těsto je dost tučné a pokládá se přímo na něj.
Kromě oříšku můžete do štoly přidat například i nasekané mandle.
Video receptuŠtola se po vychladnutí zabalí natěsno do alobalu a nechá uležet klidně 2 – 4 týdny.