Vepřové v mrkvi s bramborem recept

Vepřové v mrkvi s bramborem recept



Další z receptů obsahující zdravou mrkev. To je vepřové maso v mrkvi podávané s bramborem. Každý člověk by měl mrkev pravidelně konzumovat. Do tohoto receptu můžeme použít buď vepřovou krkovici nebo vepřovou plec. V krajním případě by šel použít i libovější bůček.

Ingredience:

  • 0,5 kg vepřové krkovice nebo plece

  • 1 cibule

  • 4 stroužky česneku

  • 0,5 kg mrkve

  • 1 lžíce hladké mouky

  • 1 lžíce sladké papriky

  • vývar nebo voda a bujon

  • 1/2 lžičky kmínu

  • pepř

  • 1 rajče

  • sůl

Postup:

  • Maso nakrájíme na kostky cca 2 x 2 cm. Cibuli a česneky nakrájíme nadrobno. Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.
  • Na oleji osmažíme maso aby se pěkně zatáhlo. Poté přidáme 1 lžíci hladké mouky, 1 lžíci sladké papriky a ještě minutu restujeme. Zalijeme vepřovým vývarem (nebo vodou a přidáme bujón). Když začne voda vařit, přidáme nastrouhanou mrkev, 1/2 lžičky drceného kmínu, trochu pepře, nakrájenou cibuli a česnek, 1 nakrájené rajče na kostičky a vaříme dokud není maso měkké. Vaření masa a mrkve
  • Před koncem dochutíme solí. Podáváme s vařeným bramborem.

Tipy:

Kromě oranžové mrkve kterou používáme v kuchyni nejčastěji, existuje ještě mrkev červená, fialová nebo žlutá.

Mrkev je dobrým zdrojem beta-karotenů a vlákniny. Obsahuje kyselinu listovou, draslík, železo, měď, mangan a vitamíny A, C, K, B8.

Kromě vaření můžete použít nastrouhanou mrkev i do studených zeleninových salátů, nebo odšťavnit jako zdravou zeleninovou šťávu.