Další z receptů obsahující zdravou mrkev. To je vepřové maso v mrkvi podávané s bramborem. Každý člověk by měl mrkev pravidelně konzumovat. Do tohoto receptu můžeme použít buď vepřovou krkovici nebo vepřovou plec. V krajním případě by šel použít i libovější bůček.
Ingredience:
0,5 kg vepřové krkovice nebo plece
1 cibule
4 stroužky česneku
0,5 kg mrkve
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce sladké papriky
vývar nebo voda a bujon
1/2 lžičky kmínu
pepř
1 rajče
sůl
Postup:
- Maso nakrájíme na kostky cca 2 x 2 cm. Cibuli a česneky nakrájíme nadrobno. Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.
- Na oleji osmažíme maso aby se pěkně zatáhlo. Poté přidáme 1 lžíci hladké mouky, 1 lžíci sladké papriky a ještě minutu restujeme. Zalijeme vepřovým vývarem (nebo vodou a přidáme bujón). Když začne voda vařit, přidáme nastrouhanou mrkev, 1/2 lžičky drceného kmínu, trochu pepře, nakrájenou cibuli a česnek, 1 nakrájené rajče na kostičky a vaříme dokud není maso měkké.
- Před koncem dochutíme solí. Podáváme s vařeným bramborem.
Tipy:
Kromě oranžové mrkve kterou používáme v kuchyni nejčastěji, existuje ještě mrkev červená, fialová nebo žlutá.
Mrkev je dobrým zdrojem beta-karotenů a vlákniny. Obsahuje kyselinu listovou, draslík, železo, měď, mangan a vitamíny A, C, K, B8.
Video receptuKromě vaření můžete použít nastrouhanou mrkev i do studených zeleninových salátů, nebo odšťavnit jako zdravou zeleninovou šťávu.