Netradiční příprava vepřové kýty pečením společně se zeleninou. Recept velice oblíbený ale ne příliš známý. Jako příloha se hodí knedlík nebo těstoviny. Kýta se peče prošpikovaná, tím pádem nebude vysušená.
Ingredience:
900 g vepřové kýty
špek
sůl
pepř
2 mrkve
1 petržel
kousek celeru
1 kyselá okurka
cibule
2 stroužky česneku
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
3 kuličky jalovce
vývar (nebo voda a bujon)
1 lžíce hladké mouky
200 g smetany ke šlehání
PŘÍLOHA: kynutý knedlík
Postup:
- Do vepřové kýty uděláme drážky nožem a do nich vsuneme špek.
- Maso ze všech stran osolíme a opepříme, a přendáme ho do pekáčku. Na kostičky nakrájíme mrkev, celer, petržel, kyselou okurku, cibuli, česneky, kousek špeku a vše dáme k masu do pekáčku. Přidáme bobkový list, nové koření, jalovec a zalijeme vývarem aby byla zelenina potopená (nebo vodou a můžeme přidat bujón).
- Pečeme přikryté na 175 stupňů 3 hodiny a hlídáme aby se nevyvařila voda.
- Po upečení dáme maso stranou a ze zeleniny vyndáme bobkový list, nové koření a jalovec.
- Maso nakrájíme na plátky.
- Zeleninu se šťávou bez koření přendáme do hrnce a přivedeme k varu. Popřípadě dosolíme. Ve smetaně na vaření důkladně rozmícháme lžíci hladké mouky a směs nalijeme k zelenině a důkladně převaříme minimálně 10 minut.
- Podáváme společně maso knedlík a omáčku.
Tipy:
K vepřové kýtě na zelenině podáváme kynutý knedlík.
Před špikováním masa je dobré dát špek na hodinu do mrazáku. Špek ztuhne a půjde to mnohem snadněji.
Video receptuZeleninu je také možné na konci vaření rozmixovat tyčovým mixérem (bez koření) a omáčka bude ještě hustší a získá krásnou barvu.