Vepřová kýta na zelenině recept

Vepřová kýta na zelenině recept
Vepřová kýta na zelenině recept


Netradiční příprava vepřové kýty pečením společně se zeleninou. Recept velice oblíbený ale ne příliš známý. Jako příloha se hodí knedlík nebo těstoviny. Kýta se peče prošpikovaná, tím pádem nebude vysušená.

Ingredience:

  • 900 g vepřové kýty

  • špek

  • sůl

  • pepř

  • 2 mrkve

  • 1 petržel

  • kousek celeru

  • 1 kyselá okurka

  • cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 2 bobkové listy

  • 3 kuličky nového koření

  • 3 kuličky jalovce

  • vývar (nebo voda a bujon)

  • 1 lžíce hladké mouky

  • 200 g smetany ke šlehání

  • PŘÍLOHA: kynutý knedlík

Postup:

  • Do vepřové kýty uděláme drážky nožem a do nich vsuneme špek.Špikování masa návod
  • Maso ze všech stran osolíme a opepříme, a přendáme ho do pekáčku. Na kostičky nakrájíme mrkev, celer, petržel, kyselou okurku, cibuli, česneky, kousek špeku a vše dáme k masu do pekáčku. Přidáme bobkový list, nové koření, jalovec a zalijeme vývarem aby byla zelenina potopená (nebo vodou a můžeme přidat bujón).Vepřová kýta na zelenině
  • Pečeme přikryté na 175 stupňů 3 hodiny a hlídáme aby se nevyvařila voda.
  • Po upečení dáme maso stranou a ze zeleniny vyndáme bobkový list, nové koření a jalovec.Koření v omáčce
  • Maso nakrájíme na plátky.Pečená špikovaná vepřová kýta
  • Zeleninu se šťávou bez koření přendáme do hrnce a přivedeme k varu. Popřípadě dosolíme. Ve smetaně na vaření důkladně rozmícháme lžíci hladké mouky a směs nalijeme k zelenině a důkladně převaříme minimálně 10 minut.Zeleninová omáčka se smetanou
  • Podáváme společně maso knedlík a omáčku.Kýta zelenina smetana omáčka recept

Tipy:

K vepřové kýtě na zelenině podáváme kynutý knedlík.

Před špikováním masa je dobré dát špek na hodinu do mrazáku. Špek ztuhne a půjde to mnohem snadněji.

Zeleninu je také možné na konci vaření rozmixovat tyčovým mixérem (bez koření) a omáčka bude ještě hustší a získá krásnou barvu.

Video receptu