
Mleté maso se smetanovou kari omáčkou, to je recept pro všechny milovníky kari koření. Jako příloha se hodí houskový knedlík nebo těstoviny. Není vyloučeno podávat tento lahodný kari pokrm i s dobrou rýží.
Ingredience:
1 cibule
1 rajče
olej
500 g vepřového nebo hovězího mletého masa
1 lžíci sladké mleté papriky
1 litr vody
1 bujon
1 – 2 lžičky kari koření
pepř
100 ml vody
200 g zakysané smetany
1 lžíce hladké mouky
Postup:
- Cibuli nakrájíme nadrobno a rajče na malé kostičky.
- Cibuli osmažíme na oleji a poté přidáme mleté maso, které vařečkou rozdělíme na menší části a důkladně osmažíme.
- Když je maso osmažené, přidáme pokrájené rajče, 1 lžíci sladké mleté papriky a 1 litr vody nebo vývaru, aby bylo maso potopené. Pokud použijeme vodu, můžeme klidně přidat vepřový bujón pro lepší chuť. Přidáme 1 – 2 lžičky kari koření podle chuti, opepříme a vaříme 30 minut.
- Mezitím důkladně rozmícháme v misce 100 ml studené vody, 200 g zakysané smetany a 1 lžíci hladké mouky. Tuto směs poté přidáme k masu a ještě minimálně 10 minut povaříme aby se mouka převařila.
- Nakonec ještě omáčku dochutíme solí a můžeme podávat.
Tipy:
Pokud zahušťujeme omáčku moukou rozmíchanou ve vodě, nesmí tam být hrudky. Tudíž musíme pomocí metličky mouku důkladně ve vodě rozmíchat.
Kari koření je výborný antioxidant, má vynikající protizánětlivé účinky a snižuje hladinu cholesterolu.
Video receptuMleté maso můžeme použít vepřové, nebo hovězí, či dokonce mix obou těchto druhů mas. Směs pak bude ještě chutnější.