![Krémová zeleninová polévka s krutony a slaninou recept Krémová zeleninová polévka s krutony a slaninou recept](https://varimesmozkem.cz/wp-content/uploads/2023/01/zeleninova-polevka-s-krutony-recept.jpg)
Pokud hledáte recept na vydatnou a sytou polévku, tak vyzkoušejte krémovou zeleninovou polévku s krutony a anglickou slaninou. Příprava zabere jen chvilku. Výsledek ale stojí opravdu za to.
Ingredience:
kousek celeru
1 petržel
1 malá cibulka
2 stroužky česneku
2 mrkve
2 brambory
olej
2 kuličky nového koření
1 bobkový list
1 litr vývaru (zeleninový, kuřecí…)
pepř
1/2 lžičky drceného kmínu
sůl
- KRUTONY:
2 krajíce chleba
100 g anglické slaniny
máslo
Postup:
- Na kostičky nakrájíme kousek celeru, 1 petržel, 1 malou cibulku, 2 stroužky česneku, 2 mrkve a 2 brambory.
- Vše chvilku orestujeme v hrnci na oleji společně s 2 kuličkami nového koření a 1 bobkovým listem.
- Poté zeleninu zalijeme 1 l vývaru, opepříme, přidáme 1/2 lžičky drceného kmínu, přivedeme k varu a vaříme zeleninu doměkka.
- Když je zelenina měkká, tak vyndáme z polévky nové koření a bobkový list a polévku rozmixujeme mixérem. Popřípadě polévku dosolíme a tím je hotová.
- KRUTONY:
Nakrájíme na kostičky 2 krajíce chleba a 100 gramů plátkové anglické slaniny. - Na pánvi na másle osmažíme napřed chleba a po chvilce přidáme i slaninu a obojí osmažíme. Podáváme společně polévku se smaženými krutony se slaninou.
Tipy:
Polévku na talíři ještě dozdobíme nakrájenou listovou petrželkou nebo libečkem.
Na krutony můžeme kromě klasického chleba použít i toustový chléb.
Video receptuKrémovou polévku můžeme dochutit ještě bylinkami, například čerstvou majoránkou nebo tymiánem.