Domácí pečivo je prostě jedinečné a domácí bagetky chutnají skvěle. Můžete si tak připravit čerstvé pečivo klidně o víkendu nebo na chatě. Stačí droždí a ostatní ingredience a můžete se do toho pustit.
KVÁSEK:
170 ml vlažné vody
1/3 kostky droždí
1/2 lžičky cukru
1 lžíce oleje
- TĚSTO:
280 g hladké mouky
3/4 lžičky soli
1 vejce
Postup:
- Smícháme 170 ml vlažné vody, 1/3 kostky droždí, 1/2 lžičky cukru krystal, 1 lžíci oleje a necháme na teplém místě 20 minut vzejít kvásek.
- Ke kvásku přidáme 280 g hladké mouky, 3/4 lžičky soli a vypracujeme těsto.
- Těsto necháme v teple pod čistou utěrkou 1 hodinu kynout.
- Na potření bagetek vidličkou rozkvedláme 1 vejce.
- Po nakynutí těsto zvětší svůj objem.
- Na pomoučeném vále těsto rozdělíme na 4 kusy.
- Vytvarujeme bagetky které přendáme na pečící papír a z horní strany nařízneme. Poté bagetky potřeme vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů 25 – 30 minut.
- Po upečení necháme bagetky vychladnout na mřížce.
Tipy:
Těsto musí být při kynutí vždy přikryté utěrkou aby neoschlo a neokoralo.
Po potření vajíčkem můžeme bagetky posypat například kmínem nebo hrubozrnnou solí.
Video receptuK bagetkám se hodí například budapešťská pomazánka nebo pařížský salát či vynikající vajíčková pomazánka.