Pokud máte rádi křen, tak na této omáčce si opravdu pochutnáte. Podle toho jak pálivý křen použijete bude omáčka pikantní nebo jemnější.
Ingredience:
750 g uzeného masa
olej
70 g čerstvého křenu
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
1 litr polotučného mléka
200 g smetany ke šlehání (33%)
1 lžíce cukru krystal
1/2 lžičky soli
2 – 3 lžíce octa
PŘÍLOHA: knedlík
Postup:
- Uzené maso povaříme 10 minut ve vroucí vodě a poté ho nakrájíme na plátky. Nakrájené uzené maso přendáme na pečící papír, potřeme z horní strany mašlovačkou olejem a pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů cca 35 minut.
- Po upečení by mělo být uzené maso krásně měkké a to díky předvaření ve vodě.
- OMÁČKA: Křen nastrouháme na jemném struhadle.
- Na rozpuštěném másle za stálého míchání krátce jen minutku osmažíme 2 lžíce hladké mouky.
- Pak mouku zalijeme mlékem a za stálého míchání přivedeme k varu. Mléko vaříme od bodu varu 15 minut.
- Nakonec přilijeme smetanu ke šlehání, přidáme1 lžíci cukru krystal, 1/2 lžičky soli, 2 – 3 lžíce octa, nastrouhaný křen a vaříme ještě 5 minut. Křenovou omáčkou podáváme s pečeným uzeným masem a kynutým knedlíkem.
Tipy:
Množství křenu, octa a cukru je v receptu pouze přibližné, protože každý má rád křenovou omáčku jinak ostrou a kyselou, navíc každý křen je jinak aromatický.
Křenovou omáčku můžeme podávat také s prošpikovaným hovězím masem.
Video receptuVyzkoušejte náš recept na vynikající kynutý knedlík, nebo houskový kynutý knedlík.