Křenová omáčka s uzeným masem recept

Křenová omáčka s uzeným masem recept
Křenová omáčka s uzeným masem recept


Pokud máte rádi křen, tak na této omáčce si opravdu pochutnáte. Podle toho jak pálivý křen použijete bude omáčka pikantní nebo jemnější.

Ingredience:

  • 750 g uzeného masa

  • olej

  • 70 g čerstvého křenu

  • 2 lžíce másla

  • 2 lžíce hladké mouky

  • 1 litr polotučného mléka

  • 200 g smetany ke šlehání (33%)

  • 1 lžíce cukru krystal

  • 1/2 lžičky soli

  • 2 – 3 lžíce octa

  • PŘÍLOHA: knedlík

Postup:

  • Uzené maso povaříme 10 minut ve vroucí vodě a poté ho nakrájíme na plátky. Nakrájené uzené maso přendáme na pečící papír, potřeme z horní strany mašlovačkou olejem a pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů cca 35 minut.Uzené maso pečené v troubě recept
  • Po upečení by mělo být uzené maso krásně měkké a to díky předvaření ve vodě. Pečené uzené maso recept
  • OMÁČKA: Křen nastrouháme na jemném struhadle.Křenová omáčka recept
  • Na rozpuštěném másle za stálého míchání krátce jen minutku osmažíme 2 lžíce hladké mouky.Světlá jíška z mouky a másla recept
  • Pak mouku zalijeme mlékem a za stálého míchání přivedeme k varu. Mléko vaříme od bodu varu 15 minut. Křenová omáčka recept
  • Nakonec přilijeme smetanu ke šlehání, přidáme1 lžíci cukru krystal, 1/2 lžičky soli, 2 – 3 lžíce octa, nastrouhaný křen a vaříme ještě 5 minut. Křenovou omáčkou podáváme s pečeným uzeným masem a kynutým knedlíkem.

Tipy:

Množství křenu, octa a cukru je v receptu pouze přibližné, protože každý má rád křenovou omáčku jinak ostrou a kyselou, navíc každý křen je jinak aromatický.

Křenovou omáčku můžeme podávat také s prošpikovaným hovězím masem.

Vyzkoušejte náš recept na vynikající kynutý knedlík, nebo houskový kynutý knedlík.

Video receptu