Nejen v létě když je hodně hub, ale i v zimě si můžeme z hlívy ústřičné připravit houbovou smaženici na česnekových topinkách. Samozřejmě můžeme použít jakýkoliv druh jedlých hub. Akorát pozor, některé se musí připravovat delší čas než ostatní.
Ingredience:
4 topinky
sůl
2 stroužky česneku
1 cibule
300 g hlívy ústřičné nebo jiné houby
1/2 lžičky kmínu
pepř
5 ks vajec
Postup:
- Cibuli nakrájíme najemno a hlívu ústřičnou na proužky (použijeme pouze měkké horní části houby).
- Cibuli necháme zesklovatět na oleji, potom přidáme houby, půl lžičky kmínu a smažíme dokud nejsou houby měkké.
- Když jsou houby měkké, tak přidáme rozkvedlané vejce, sůl a pepř. Vaříme až se vejce provaří a směs zhoustne.
- Směs lžící nanášíme na česnekové topinky. Nakonec ozdobíme petrželkou.
Tipy:
Kromě topinek můžeme podávat smaženici normálně s čerstvým pečivem, například chlebem nebo rohlíkem.
Z hlívy ústřičné při vaření smaženice používáme pouze měkké horní části houby. Ty tvrdé nohy se vaří příliš dlouho a jsou vhodné například pod maso při pečení nebo do guláše.
Video receptuV létě samozřejmě použijeme na smaženici letní lesní druhy hub jako jsou hříbky a podobně.