Česnekové topinky s houbovou smaženicí recept

Smaženice z hlívy ústřičné na česnekových topinkách
Smaženice z hlívy ústřičné na česnekových topinkách


Nejen v létě když je hodně hub, ale i v zimě si můžeme z hlívy ústřičné připravit houbovou smaženici na česnekových topinkách. Samozřejmě můžeme použít jakýkoliv druh jedlých hub. Akorát pozor, některé se musí připravovat delší čas než ostatní.

Ingredience:

  • 4 topinky

  • sůl

  • 2 stroužky česneku

  • 1 cibule

  • 300 g hlívy ústřičné nebo jiné houby

  • 1/2 lžičky kmínu

  • pepř

  • 5 ks vajec

Postup:

  • Cibuli nakrájíme najemno a hlívu ústřičnou na proužky (použijeme pouze měkké horní části houby). 
    Nakrájená hlíva
  • Cibuli necháme zesklovatět na oleji, potom přidáme houby, půl lžičky kmínu a smažíme dokud nejsou houby měkké.
  • Když jsou houby měkké, tak přidáme rozkvedlané vejce, sůl a pepř. Vaříme až se vejce provaří a směs zhoustne.
    Smaženice s vejci
  • Směs lžící nanášíme na česnekové topinky. Nakonec ozdobíme petrželkou.
    Smaženice s topinkou

Tipy:

Kromě topinek můžeme podávat smaženici normálně s čerstvým pečivem, například chlebem nebo rohlíkem.

Z hlívy ústřičné při vaření smaženice používáme pouze měkké horní části houby. Ty tvrdé nohy se vaří příliš dlouho a jsou vhodné například pod maso při pečení nebo do guláše.

V létě samozřejmě použijeme na smaženici letní lesní druhy hub jako jsou hříbky a podobně.

Video receptu