Pokud hledáte recept na pořádný, hodně sytý oběd, tak si uvařte chlupaté knedlíky se zelím a uzeným masem. Ideální na víkendový oběd. Sice toto jídlo není žádná dietka, ale jednou za čas, proč ne. Obzvláště v zimních měsících je toto jídlo hodně oblíbené.
ZELÍ:
1 cibule
olej
500 g červené zelí bez šťávy
1 bobkový list
1 plná lžíce třtinového cukru
1/2 lžičky drceného kmínu
250 ml vody
na dochucení (sůl, ocet, cukr)
- UZENÉ MASO:
3 plátky uzeného masa
olej
- CHLUPATÉ KNEDLÍKY:
200 g vařených brambor
100 g syrových brambor
sůl
2 vejce
110 g hrubé mouky
Postup:
- ZELÍ:
1 cibuli nakrájíme nadrobno. - Cibuli zesklovatíme na oleji. Poté k ní přidáme 1 bobkový list, 1 lžíci třtinového cukru, 1/2 lžičky celého kmínu a minutu orestujeme.
- Pak přidáme i pokrájené červené kysané zelí bez šťávy, 250 ml vody a dusíme pod pokličkou doměkka. Když je zelí měkké, tak ho popřípadě ještě dochutíme solí, octem a cukrem. Vaříme už bez pokličky a až se voda vyvaří, tak je zelí hotové.
- UZENÉ MASO:
Uzené maso nakrájíme na plátky cca 1 cm. - Uzené maso dáme na pečící papír, potřeme z horní strany olejem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut.
- CHLUPATÉ KNEDLÍKY:
Nastrouháme najemno 200 g vařených brambor a 100 gramů syrových brambor. - Přidáme sůl, 2 vejce, 110 g hrubé mouky a důkladně promícháme. Pomocí dvou namočených lžic tvarujeme knedlíky které vhazujeme do vroucí vody.
- Knedlíky vaříme v osolené vodě 5 – 6 minut.
- Podáváme společně knedlíky, zelí a uzené maso.
Tipy:
Chlupaté knedlíky jsou ideální příloha například i k pečenému masu a špenátu.
Uzené maso můžeme připravit i způsobem bez pečení v troubě, a to vařením ve vodě. Získáme tak i vývar na uzenou polévku.
Video receptuKromě červeného kysaného zelí, můžeme samozřejmě do receptu použít i kysané zelí bílé.