Chlupaté knedlíky se zelím a uzeným masem recept



Pokud hledáte recept na pořádný, hodně sytý oběd, tak si uvařte chlupaté knedlíky se zelím a uzeným masem. Ideální na víkendový oběd. Sice toto jídlo není žádná dietka, ale jednou za čas, proč ne. Obzvláště v zimních měsících je toto jídlo hodně oblíbené.

ZELÍ:

  • 1 cibule

  • olej

  • 500 g červené zelí bez šťávy

  • 1 bobkový list

  • 1 plná lžíce třtinového cukru

  • 1/2 lžičky drceného kmínu

  • 250 ml vody

  • na dochucení (sůl, ocet, cukr)

  • UZENÉ MASO:
  • 3 plátky uzeného masa

  • olej

  • CHLUPATÉ KNEDLÍKY:
  • 200 g vařených brambor

  • 100 g syrových brambor

  • sůl

  • 2 vejce

  • 110 g hrubé mouky

Postup:

  • ZELÍ:
    1 cibuli nakrájíme nadrobno.Cibule recept
  • Cibuli zesklovatíme na oleji. Poté k ní přidáme 1 bobkový list, 1 lžíci třtinového cukru, 1/2 lžičky celého kmínu a minutu orestujeme.Základ na zelí postup
  • Pak přidáme i pokrájené červené kysané zelí bez šťávy, 250 ml vody a dusíme pod pokličkou doměkka. Když je zelí měkké, tak ho popřípadě ještě dochutíme solí, octem a cukrem. Vaříme už bez pokličky a až se voda vyvaří, tak je zelí hotové.Červené dušené přílohové zelí recept
  • UZENÉ MASO:
    Uzené maso nakrájíme na plátky cca 1 cm.Uzené maso recept
  • Uzené maso dáme na pečící papír, potřeme z horní strany olejem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut.Uzené maso pečené v troubě
  • CHLUPATÉ KNEDLÍKY:
    Nastrouháme najemno 200 g vařených brambor a 100 gramů syrových brambor.Strouhané brambory
  • Přidáme sůl, 2 vejce, 110 g hrubé mouky a důkladně promícháme. Pomocí dvou namočených lžic tvarujeme knedlíky které vhazujeme do vroucí vody.Knedlíky pomocí lžic
  • Knedlíky vaříme v osolené vodě 5 – 6 minut.Vaření knedlíků recept
  • Podáváme společně knedlíky, zelí a uzené maso.Knedlo vepřo zelo recept

Tipy:

Chlupaté knedlíky jsou ideální příloha například i k pečenému masu a špenátu.

Uzené maso můžeme připravit i způsobem bez pečení v troubě, a to vařením ve vodě. Získáme tak i vývar na uzenou polévku.

Kromě červeného kysaného zelí, můžeme samozřejmě do receptu použít i kysané zelí bílé.