Květák lze připravit nejen smažený v trojobalu, ale i pečený společně s bramborami v troubě podle tohoto receptu. Příprava jednoduchá, výsledek dokonalý. Ušetřete si spoustu práce oproti klasickému receptu kdy se květák obaluje a smaží.
Ingredience:
1 květák
sůl
1/2 lžičky plnotučné hořčice
1 lžička jablečného octa
1 lžička sójové omáčky
2 lžičky oleje
1 lžička medu
2 lžičky sladké chilli omáčky
1 prolisovaný stroužek česneku
6 brambor
Postup:
- Květák rozdělíme nožem na menší kusy. Zalijeme ho vodou, přidáme 1 lžičku soli a vaříme 8 minut. Poté květák scedíme a necháme zchladnout.
- MARINÁDA: Smícháme 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky hořčice, 1 lžičku octa, 1 lžičku sójové omáčky, 2 lžičky oleje, 1 lžičku medu, 2 lžičky sladké chilli omáčky a 1 prolisovaný stroužek česneku.
- Vařený suchý květák dáme na pečící papír a přidáme nakrájené oškrábané syrové brambory. Květák potřeme marinádou. Květák a brambory lehce pokapeme olejem a brambory osolíme a posypeme kmínem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů cca 40 minut. Poté ihned podáváme.
Tipy:
Jako přílohu k pečenému květáku můžeme zvolit například tatarskou omáčku nebo kečup.
Květák lze v troubě upéct i obalený v trojobalu. Je samozřejmě mnohem zdravější než smažený v oleji na pánvi.
Video receptuKromě pečeného květáku lze připravit z této zeleniny například polévku nebo velice oblíbené květákové placičky.