
Recept na bramboráky, které se nepřipravují na pánvi, ale v troubě a díky tomu nejsou tolik tučné a jsou zdravější a rychlejší. Nemusí se tak stát dlouho u plotny a smažit na pánvi, ale pohodlně upečete bramboráky v troubě.
Ingredience:
700 g brambor
3 stroužky česneku
1 menší lžička soli
pepř
2 vejce
1 lžíce majoránky
cca 3 lžíce hladké mouky
1/2 lžičky celého kmínu
olej
Postup:
- Česneky a brambory nastrouháme na jemném struhadle.
- Poté z brambor vymačkáme přebytečnou vodu a vylijeme do odpadu.
- K bramborům přidáme 1 menší lžičku soli, pepř, 2 vejce, 1 lžíci majoránky, cca 3 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky celého kmínu a vše důkladně promícháme.
- Ze směsi tvoříme bramboráky na pečící papír. Těsto nesmí být příliš řídké. Každý bramborák jemně pokapeme olejem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 35 minut. Poté bramboráky přendáme na talíř a můžeme podávat.
Tipy:
Množství mouky je v receptu pouze přibližné, protože záleží na vodnatosti a obsahu škrobu brambor.
Podobným způsobem lze připravit i cuketové bramboráky pečené v troubě.
Video receptuPečící papír se nepotírá olejem a těsto se dává přímo na něj.