Domácí sulc z vepřového kolene je stejně oblíbený jako tlačenka. Uvařte si domácí sulc podle našeho skvělého receptu a budete mile překvapeni. Nejlepší zdroj kolagenu pro klouby a pohybové ústrojí.
Ingredience:
1250 g vepřové koleno zadní
1 cibule
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
10 kuliček celého pepře
2 lžičky soli
2 mrkve
3 prolisované stroužky česneku
3 lžíce octa (8%)
2 lžíce mraženého hrášku
1 červená cibule na ozdobu
Postup:
- Vepřové koleno dáme do stejně velkého hrnce aby okolo nebylo příliš mnoho místa. Přidáme 1 rozkrojenou cibuli napůl, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře, 2 lžičky soli a zalijeme koleno studenou vodou aby bylo potopené.
- Koleno přivedeme postupně k varu a pěnu která se vytvoří na hladině sebereme lžící.
- Koleno vaříme pod poklicí doměkka cca 2,5 hodiny.
- Ke konci přidáme oškrábanou mrkev a vaříme ještě 20 minut.
- Měkkou mrkev a maso vyndáme, ale vývar nevyléváme !!!!!
- Mrkev nakrájíme na malé kostičky. Z kolene odřízneme kůži kterou nožem nakrájíme hodně najemno. Nakonec se snažíme nožem kůži jakoby trochu rozsekat. Maso z kolene nakrájíme na kousky.
- Do vývaru přidáme 3 velké prolisované stroužky česneku, 3 lžíce octa a nakrájené kůže z kolene, popřípadě vývar dosolíme a vaříme ještě 30 minut aby se zredukoval.
- Poté vývar scedíme přes sítko. Kůže s kořením vyhodíme.
- Do připravených misek dáme nakrájenou mrkev, mražený hrášek, nakrájené maso a zalijeme zredukovaným scezeným vývarem. Po vychladnutí dáme do druhého dne do ledničky.
- Sulc vyklopíme z mističek a podáváme s cibulí a pečivem.
Tipy:
Sulc můžeme na talíři ještě pokapat octem.
Množství mrkve a hrášku přidané do sulcu záleží na každém. Někdo má rád v sulcu zeleniny více a někdo méně.
Video receptuVyzkoušejte také recept na naší lahodnou domácí tlačenku.