Domácí tlačenka recept

Domácí tlačenka recept



Recept na jednoduchou domácí tlačenku kterou zvládne uvařit každý. Jako maso použijeme vepřové koleno. Tlačenka díky kůži z kolena drží krásně pohromadě. Tento recept je ideální pro všechny ty, kteří nechtějí používat při výrobě domácí tlačenky vepřovou hlavu, pacičky atd… Opravdu stačí pouze jedno vepřové koleno.

Přehrát videorecept domácí tlačenka

Ingredience:

  • 1,3 kg vepřového kolena

  • 1 cibule (se slupkou)

  • 2 bobkové listy

  • 5 kuliček nového koření

  • pepř a sůl

  • 10 kuliček celého pepře

  • 3 stroužky česneku

  • 2 lžičky majoránky

Postup:

  • Vepřové koleno, 1 cibuli, 2 bobkové listy, 5 nových koření, 1 lžičku soli a 10 celých pepřů dáme do hrnce a zalijeme vodou aby vše bylo potopené a vaříme pod pokličkou doměkka. Podle velikosti kolene bude měkké asi za 2 až 3 hodiny. Hlavně musí být při vaření pořád potopené.
    Vaření vepřového kolene
  • Koleno vyndáme a do vývaru přidáme 3 stroužky prolisovaného česneku a vaříme půl hodiny bez pokličky aby se zredukoval.
    Vývar z vepřového kolene
  • Z vepřového kolene vyndáme kosti (musí volně vyjet) a maso nakrájíme na kousky. Vepřovou kůži nožem nasekáme úplně najemno. Ta vytvoří rosol a díky tomu bude tlačenka držet pohromadě.

    Vepřová kůže na tlačenku
  • K nakrájenému masu a kůži přidáme půl lžičky pepře, 1 lžičku soli a dvě lžičky majoránky. Postupně přiléváme horký vývar, pozor ale nesmí ho být moc. Maso v něm nesmí úplně plavat.
    Masová směs na tlačenku
  • Plníme do koupeného obalu na tlačenku. Během chladnutí pravidelně po 10 minutách váleček tlačenky otáčíme aby se nám neusadil pepř a tuk na jedné straně. Po vychladnutí dáme do ledničky a necháme do druhého dne ztuhnout.
    Obal, rukáv na tlačenkuChladnutí tlačenky v rukávu
  • Druhý den má tlačenka pevnou konzistenci a můžeme ji po vyndání z lednice nakrájet a podávat s cibulí, chlebem a octem.

    Krájení tlačenky

Tipy:

Kromě vepřového kolene, můžete do tlačenky také přidat pacičky nebo hlavu či kousek plece.

Vepřovou tlačenku si můžeme snadno vyrobit doma a nepotřebujeme k tomu celé prase jako na zabijačce.

Do domácí vepřové tlačenky můžeme přidat maso které nám chutná a zároveň také koření a okořenit si ji podle své chuti.

Přidat najemno nasekané nebo i namleté vařené vepřové kůže z kolene je nutné, protože ty zajistí aby po vychladnutí tlačenka držela pohromadě.

Přehrát recept jako video:
video