Domácí tlačenka recept

Domácí tlačenka recept



Recept na jednoduchou domácí tlačenku kterou zvládne uvařit každý. Jako maso použijeme vepřové koleno. Tlačenka díky kůži z kolena drží krásně pohromadě. Tento recept je ideální pro všechny ty, kteří nechtějí používat při výrobě domácí tlačenky vepřovou hlavu, pacičky atd… Opravdu stačí pouze jedno vepřové koleno.

Ingredience:

  • 1,3 kg vepřového kolena

  • 1 cibule (se slupkou)

  • 2 bobkové listy

  • 5 kuliček nového koření

  • pepř a sůl

  • 10 kuliček celého pepře

  • 3 stroužky česneku

  • 2 lžičky majoránky

Postup:

  • Vepřové koleno, 1 cibuli, 2 bobkové listy, 5 nových koření, 1 lžičku soli a 10 celých pepřů dáme do hrnce a zalijeme vodou aby vše bylo potopené a vaříme pod pokličkou doměkka. Podle velikosti kolene bude měkké asi za 2 až 3 hodiny. Hlavně musí být při vaření pořád potopené.
    Vaření vepřového kolene
  • Koleno vyndáme a do vývaru přidáme 3 stroužky prolisovaného česneku a vaříme půl hodiny bez pokličky aby se zredukoval.
    Vývar z vepřového kolene
  • Z vepřového kolene vyndáme kosti (musí volně vyjet) a maso nakrájíme na kousky. Vepřovou kůži nožem nasekáme úplně najemno. Ta vytvoří rosol a díky tomu bude tlačenka držet pohromadě.

    Vepřová kůže na tlačenku
  • K nakrájenému masu a kůži přidáme půl lžičky pepře, 1 lžičku soli a dvě lžičky majoránky. Postupně přiléváme horký vývar, pozor ale nesmí ho být moc. Maso v něm nesmí úplně plavat.
    Masová směs na tlačenku
  • Plníme do koupeného obalu na tlačenku. Během chladnutí pravidelně po 10 minutách váleček tlačenky otáčíme aby se nám neusadil pepř a tuk na jedné straně. Po vychladnutí dáme do ledničky a necháme do druhého dne ztuhnout.
    Obal, rukáv na tlačenkuChladnutí tlačenky v rukávu
  • Druhý den má tlačenka pevnou konzistenci a můžeme ji po vyndání z lednice nakrájet a podávat s cibulí, chlebem a octem.

    Krájení tlačenky

Tipy:

Kromě vepřového kolene, můžete do tlačenky také přidat pacičky nebo hlavu či kousek plece.

Vepřovou tlačenku si můžeme snadno vyrobit doma a nepotřebujeme k tomu celé prase jako na zabijačce.

Do domácí vepřové tlačenky můžeme přidat maso které nám chutná a zároveň také koření a okořenit si ji podle své chuti.

Přidat najemno nasekané nebo i namleté vařené vepřové kůže z kolene je nutné, protože ty zajistí aby po vychladnutí tlačenka držela pohromadě.