Pro milovníky pikantních houbových jídel je vepřové maso na houbách s rýží úplná lahůdka. Použít můžeme například sušené hříbky nebo Jidášovo ucho. Jinak tento recept lze samozřejmě připravit i z čerstvých hub.
Ingredience:
2 cibule
3 česneky
kousek pórku
chilli paprička
6 cherry rajčat
4 vepřové krkovice
olej
vývar (nebo voda a bujón)
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce sojové omáčky
1/2 lžičky kmínu
5 kuliček jalovce
bobkový list
sušené houby hrst (hříbky nebo Jidášovo ucho atd…)
Postup:
- Sušené houby namočíme na několik hodin předem do vody předtím než začneme vařit.
- Cibuli, česneky, pórek a rajčata nakrájíme. Pokud vaříme ze sušených hub, tak z nich slijeme vodu a houby nakrájíme. Jestliže používáme čerstvé houby, tak je také nakrájíme.
- Vepřové krkovice nakrájíme na kostky asi 2 x 2 cm a osmahneme zprudka na oleji.
- Poté přidáme zeleninu a houby. Krátce orestujeme a přidáme 1 lžíci hladké mouky a ještě minutu osmažíme. Pak směs zalijeme vývarem (nebo vodou a přidáme bujon) aby bylo maso se zeleninou potopené + 2 lžíce sójové omáčky, kmín, jalovec a bobkový list a pod pokličkou vaříme doměkka.
- Když je maso pěkně měkké a omáčka zahuštěná můžeme podávat. Podáváme s rýží.
Tipy:
Místo vepřové krkovice můžeme použít do receptu plecko nebo vepřovou kýtu.
Sušené houby musíme namočit vždy několik hodin dopředu. Jedině tak budou po uvaření dostatečně měkké.
Video receptuHouby obsahují vitamíny a dokonce pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.