Vepřové maso na houbách recept

Pikantní vepřové maso na houbách s rýží recept

Pro milovníky pikantních houbových jídel je vepřové maso na houbách s rýží úplná lahůdka. Použít můžeme například sušené hříbky nebo Jidášovo ucho.

Ingredience:

  • 2 cibule

  • 3 česneky

  • kousek pórku

  • chilli paprička

  • 6 cherry rajčat

  • 4 vepřové krkovice

  • olej

  • vývar (nebo voda a bujón)

  • 1 lžíce hladké mouky

  • 2 lžíce sojové omáčky

  • 1/2 lžičky kmínu

  • 5 kuliček jalovce

  • bobkový list

  • sušené houby hrst (hříbky nebo Jidášovo ucho atd…)

Postup:

  • Sušené houby namočíme několik hodin předem do vody předtím než začneme vařit.
  • Cibuli, česneky, pórek a rajčata nakrájíme. Pokud vaříme ze sušených hub, tak z nich slijeme vodu a houby nakrájíme. Jestliže používáme čerstvé houby, tak je také nakrájíme.
    krájení zeleniny
  • Vepřové krkovice nakrájíme na kostky asi 2 x 2 cm a osmahneme zprudka na oleji.

    Smažené vepřové maso
  • Poté přidáme zeleninu a houby. Krátce orestujeme a přidáme 1 lžíci hladké mouky a ještě minutu osmažíme. Pak směs zalijeme vývarem (nebo vodou a přidáme bujon) aby bylo maso se zeleninou potopené + 2 lžíce sójové omáčky, kmín, jalovec a bobkový list a pod pokličkou vaříme doměkka.
    smažená zelenina a houby
  • Když je maso pěkně měkké a omáčka zahuštěná můžeme podávat. Podáváme s rýží.

    maso s rýží recept

Tipy:

Místo vepřové krkovice můžeme použít do receptu plecko nebo vepřovou kýtu.

Sušené houby musíme namočit vždy několik hodin dopředu. Jedině tak budou po uvaření dostatečně měkké.

Houby obsahují vitamíny a dokonce pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.